България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хотелиери не са получили парите за украинските бежанци, сметките им са запорирани

"Разчитахме на средствата от министерството", каза Стоил Далевски

19.01.2023 | 08:37 Редактор: Петя Кръстева

Хотелиери алармират, че все още не са получили средствата, обещани от правителството за настаняване на украинските бежанци.

Не съм получавал средства от месец април до момента, без да имам обяснение за това, различно от възможността да са объркани личните номера на чужденците или адресите на настаняване. Това обаче няма как да се случи, тъй като системата е направена изключително просто. Това заяви хотелиерът Стоил Далевски в ефира на "България сутрин".

По думите му след пристигането си един украински бежанец се регистрира в даден хотел, след което от мястото за настаняване изпращат информацията в Единната система за туристическа информация. По-късно мигрантът се изпраща в бежански лагер, откъдето си взима карта за временна закрила, а вътре описва къде точно ще пребивава. Данните влизат в система за управление на националната инвестиция и подлежат на одобряване, след което се очаква плащане. 

"Плащали са ми за едни и същи лица първите два месеца от програмата, но след това не получавам средства за същите тези хора. Не съм единственият с подобен казус, минимум 50 души лично са се свързвали с мен. Те очакват по-големи суми", изтъкна гостът пред Bulgaria ON AIR.

Далевски коментира още, че през декември миналата година е получил уведомление с sms, че лихвата по кредитите, които изплащат около 90% от хотелиерите, е увеличена. 

"Натрупахме дългове в НАП. Разчитахме на средствата от министерството, за да си изчистим задълженията. Когато не ги получихме, ни запорираха сметките", обобщи гостът. 

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Мария Рейзи Морска з
преди 1 година
Аз също не съм получила нито стотинка.Изпратила съм всички документи и чакам плащане Сигнализирай за неуместен коментар