Инспектори на ИАРА събраха над километър мрежи за незаконен улов по Дунав и язовири

Уловената риба е върната обратно във водата

19.01.2023 | 14:22 Редактор: Елеонора Танева
Инспектори на ИАРА събраха над километър мрежи за незаконен улов по Дунав и язовири

Служители на ИАРА провериха язовирите "Порой" и "Мандра" за незаконен улов. След получен сигнал за извършване на нерегламентиран риболов, служители от сектор "Рибарство и контрол" град Бургас са извършили проверка по суша и вода с патрулна лодка на ИАРА на язовир "Порой".

"В хода на проверката бяха установени 600 м мрежи, поставени в работно положение, които са извадени и предадени за унищожаване. Уловената в тях риба – шаран 8 бр. и пъстър толстолоб 14 бр., са върнати обратно във водата живи", уточняват от ИАРА. 

При проверката на язовир "Мандра" са открити 3 мрежи, поставени в работно положение, с обща дължина 300 м. Мрежите са иззети за унищожаване, а уловената риба от вида сребриста каракуда, с общо тегло 50 кг, е освободена и върната обратно във водата.

Съвместна проверка на ИАРА и румънските им колеги са извършени по река Дунав.

В участъка от Русе до Свищов, в румънската част на река Дунав, са установени поставени в работно положение три броя забранени риболовни уреди - кърмаци. Уредите са иззети и предадени за унищожаване на ANPA Румъния. В хода на проверките са съставени и три броя АУАН (Акт за установяване на админситративно нарушения) на лица, нарушили разпоредбите на ЗРА (Закон за рибарството и аквакултурите).

Снимка: ИАРА