ГЕРБ попари надеждите за кабинет на БСП. ДПС: Кръгът "Капитал" пречи за съставянето на правителство

"Български възход" е готова за разговори

19.01.2023 | 10:30 Редактор: Петя Кръстева
ГЕРБ попари надеждите за кабинет на БСП. ДПС: Кръгът

"ГЕРБ все още не са получили покана за среща с БСП в лидерски формат", съобщи преди началото на пленарното заседание заместник-председателят на на партията Даниел Митов. Той потвърди категоричната позиция - няма да подкрепят третия мандат, връчен на БСП. В същото време обаче ГЕРБ са готови да участват в разговори, ако получат покана.

"Нашата позиция не може да претърпи каквито и да било нюанси от вчера до днес, при положение, че "Продължаваме промяната" анонсирали нещо си. Трябва да се установи процедурата, да се установи нормалният институционален подход към процеса, а именно лидерски срещи - да се разгледат приоритетите, да се види какви различия има и какви са възможностите. Процедурата трябва да се извърви по нормален път", категоричен е той.

"Лидерската среща ще реши съдбата на третия мандат за съставяне на правителство", изтъкна пред журналисти в парламента и Йордан Цонев от ДПС, според когато мандатът не е обречен.

"Партиите не са излезли от окопите, които изкопаха. Нагласата на прокситата на кръга "Капитал" е, ако те не могат да съставят правителство, да се пречи за съставяне на каквото и да е друго правителство. Това е истината. Ако тези партии, които гравитират около този кръг, са по-кооперативни и по-диалогични, за всичко може да намерим изход, включително и за прословутата съдебна реформа", отбеляза Цонев, цитиран от БНР.

"Български възход" е готова за разговори, подчерта лидерът ѝ Стефан Янев, като едно от условията е сключване на коалиционно споразумение:

"Предполагам, че това са приоритети, които ще бъдат подложени на дискусия. За нас те трябва да бъдат насочени предимно към вътрешната политика", обобщи той.

Снимка: БГНЕС