Нинова стартира преговори: Не слагаме отпред разделителните линии, търсим обединение

Все още няма избрана кандидатура за министър-председател

18.01.2023 | 19:16 Редактор: Елеонора Танева

БСП започва разговори с всички партии в парламента за съставяне на правителство. Това реши единодушно Националният съвет на партията.

За по-малко от два часа социалистите дадоха зелена светлина на Корнелия Нинова да води преговори за бъдещ кабинет. Предстои да се реши какви са задачите пред правителството, колко ще е дълъг животът му, дали ще бъде политическо, експертно или смесено.

"Добро начало е, че всички партии заявиха желание да участват в разговори. Все още няма посочена дата за лидерската среща  с председателите на всички партии в Народното събрание. 

Нинова е готова и за провеждането на двустранни срещи, ако парламентарните групи изявят желание.

"Дали двустранно или една обща среща,  ще уточним в разговори с тях. Не сме пускали писма и не съм се обаждала на никой от колегите лидери", подчерта Нинова.

Основните приоритети ще са изготвянето на бюджет за 2023 г,  Шенген, законите по Плана за възстановяване и устойчивост и ревизия на частта за енергетиката и съдебната реформа. 

"Какво е различното от останалите опити за правителство - ние не слагаме отпред разделителните линии, а търсим това, което ни обединява", коментира лидерът на БСП.

Преди Националния съвет Кирил Добрев определи дадения трети мандат  на левицата като опит за укрепване на позицията на Корнелия Нинова.

"Всички разбираме, включително и малките деца, че този мандат не е за правителство. Този мандат е за вътрешна употреба, Нинова да стабилизира разклатените си позиции", убеден е Кирил Добрев.

Според Калоян Паргов трябва да се направи опит за съставяне на кабинет, въпреки малките шансове.

"Аз лично ще държа за експертно правителство, с което се разминаваме с ръководството, но ако са политически фигурите - да са експерти", призова Паргов.

А служебния министър на спорта Весела Лечева пожела успех на социалистите.

"Това би означавало, че служебното ще прекрати своята дейност и няма да има виновни от нашата партия", убедена е Лечева. 

Все още няма избрана кандидатура за министър-председател за третия мандат.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)