Окръжният съд в Пловдив попари надеждите на Гергов за по-голям дял от панаира в Пловдив

"Най-големият лобист на руските интереси се казва Бойко Борисов", смята Атанас Атанасов от ДБ

18.01.2023 | 19:38 Редактор: Петя Кръстева

Пловдивският окръжен съд спря вписването на увеличението на капитала на дружеството "Пълдин Туринвест", което управлява Международния панаир в Пловдив. В същото време общинските съветници се събраха на извънредно заседание, за да обсъдят какви действия да предприемат по казуса. Това се случва, след като кметът Здравко Димитров обжалва вписването на варненските акции в съда, а магистратите спряха вписването до приключване на делото.

Решението на съда очаква и мажоритарният собственик Георги Гергов, който иска да увеличи собствеността си от 50 на 79%. Това става възможно, след като бизнесменът е купил акции в Панаира от община Варна, като срещу тях е предоставил свой имот в сърцето на морската столица. Варненските акции се равняват на 16 милиона лева и представляват 29 на сто от капитала на Международния панаир.

"Това, което можем да направим при последващ опит на компанията да приеме акциите на община Варна, е да упълномощим своя представител да гласува против", поясни общинският съветник Слави Георгиев.

Междувременно депутатите решиха да създадат временна комисия по установяването на пълния контрол на "Международния панаир Пловдив" АД от предприемача и почетен консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов. По време на дебатите се стигна до обвинения за това кой е виновен за прехвърлянето на дяловете на панаира през годините.

"Най-големият лобист на руските интереси се казва Бойко Борисов. Случаят с Пловдивския панаир е обслужване на интересите на консула на Русия у нас - Георги Гергов от страна на правителствата на Борисов", смята Атанас Атанасов от ДБ.

Снимка: БГНЕС