Журналист за класацията на Forbes: Не съм чула Бакалова по света, всеки казва Стоичков

Тази класация не отразява реално влиятелните личности на България, коментира Патриция Кирилова

16.01.2023 | 19:15 Редактор: Елеонора Танева

70 личности попадат в класацията на Forbes България за 2022 година. Сред най-големите знаменитости има най-много телевизионни продуценти.  

Според пиар експерта Патриция Кирилова тази класация е феномен и не отразява реално влиятелните личности на България. 

"Не се сещам за друга държава, в която продуцент може да е по-известен, по-популярен от звездите, които са на екран. Тези продуценти, за които става дума в класацията, създават доста нови имена като звезди, но те не могат да се наложат с времето, те са някакви еднодневки, които днес ги има, утре ги няма", коментира Кирилова.

И макар успехите на актрисата Мария Бакалова, които ѝ отреждат първото място в класацията, да са световни, пиар експертът е категоричен – Христо Стоичков е безапелационната звезда, разпознаваема навсякъде по света. 

"Където и да пътувам, като кажа България, всеки казва Стоичков. Бакалова не съм чула още, може би тепърва предстои", мотивира се журналистът. 

На 12-о място в класацията на Forbes попада журналистът Георги Тошев. "Разбира се, че съм поласкан, това е оценка за труда и на колегите, с които работя", каза Тошев.

Той е на мнение, че класацията е коректна, а критериите затрудняват хората и дават поле за разгорещена дискусия. 

"Критериите са не само какво човек е направил в една година, много продуценти тази година сме по-напред. Това за широката публика е необяснимо, но добрият продукт зависи от добрия продуцент", посочи журналистът.

Георги Тошев е горд, че писатели все по-често намират място сред популярните личности - като Георги Господинов. И вярва, че първите три места в класацията са неоспорими. 

"Мария Бакалова се оказва, че е устойчив тренд. Нейният успех се оказва много устойчив - напук на някои, които смятаха, че тя е еднодневка. Заслужено е второто място на Григор Димитров, Христо Стоичков е безкрайно устойчив във времето. Разбира се, работи за мексиканска телевизия, но това не омаловажава приноса му към световния футбол", каза още Тошев.

Според него класацията е огледало на обществото, макар и субективно.

"В последните години това е представителна извадка на това, което се случва в страната, а най-хубавото е, че предизвиква дискусии да работим повече и да влязат в класацията за 2023 г.", изтъкна Тошев.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.