Борисов: Преди 2 години нямахме миграционен натиск, след "Промяната" бензинът падна с 90 ст.

"Преди 3-4 месеца горивата по бензиностанциите бяха 3,50 лв., сега са 2,50 лв.", отбеляза Делян Добрев

14.01.2023 | 11:27 Редактор: Ирена Бакърджиева
Борисов: Преди 2 години нямахме миграционен натиск, след

"Винаги съм бил обективен човек. Не мога да не отчета, че последния месец се действа правилно. Вежди Рашидов се срещна с Ердоган, президентът Радев също и темата за миграцията бе поставена. Не мога и да не кажа, че Бойко Рашков бе излъчен от Радев и тази вина трябва да се поеме", това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на живо в страницата си във Facebook на среща с кмета на Ямбол относно миграционния натиск по границата. 

"В случая съм оптимист. Преди две години имахме 0 миграционен натиск. Дължеше се на професионализма на българските граничари, личната ангажираност на президента Ердоган и на Урсула фон дер Лайен. Трябва да се справим с този проблем. През миналата година България загуби 5-има полицаи от системата на МВР, което е огромна загуба", каза още той.

"Тази седмица парламентът прие 5 закона и две решения. От тези 7 законодателни акта, 5 са внесени от ГЕРБ. Тези решения са много важни. Ние задължихме МС да измени Плана за възстановяване и устойчивост и да гарантира бъдещето на ТЕЦ-овете в този район", това обяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев. 

"Законопроект за горивата. Преди 3-4 месеца горивата по бензиностанциите бяха 3,50 лв., сега са 2,50 лв. Приехме закон за изземване на свръхпечалбите на "Лукойл", с което ние ще вземем 70% от разликата, която им дава дерогацията. 70% от тази разлика ще влизат в държавен фонд и ще бъдат връщани на хората. Това са 2 млрд., разделено на 2 млн. шофьора. Всеки шофьор ще получи ваучер от 1000 лв.", каза още Добрев.

"Приехме закон, по който назначаваме основен управител на рафинерията "Лукойл", ако руснаците решат да ни саботират. Този закон е, за да не може никой да ни извива ръцете и да ни изнудва", обясни бившият министър на енергетиката. 

"Откакто "Промяната" я няма, бензинът падна с 90 ст. Отивате на бензиностанцията и го проверявате. Нито войната е свършила, нито отношенията в света са се подобрили. Обещахме. Не е лев, но са 90 ст.", каза Борисов. 

По същество ние не харесваме нито една партия. Затова създадохме ГЕРБ. Припознали сме идеите на СДС, затова работим заедно. Срещу всяка една партия имаме критики. Но демокрацията казва: първата партия, втората партия, да създаде правителство - ще е най-стабилно. От приетите законопроекти е видна стабилна евроатлантическа конструкция - БВ, ГЕРБ, ДБ.

"Вчера гледах Христо Иванов, който ми се стори много притеснен да носи отговорност и да е лидер на такъв процес. Все още мандатът има шанс, ако им се даде", коментира Борисов.

"Четох и Йотова какво казва - че мандатът трябва да се даде на партия, която да продължи политиката на служебното правителство. По моята логика това може да е на БСП. Произходът на мандата на Радев също е от БСП. От друга страна, Стефан Янев е бил два пъти служебен премиер на служебни правителства на президента Радев, бил е и секретар на президента преди това", смята Борисов.

"Ние БСП няма как да подкрепим, но уважаваме доста от политиките, които те водят - те се явиха на разговори с излъчените от нас кандидати за министри и премиер. 115 хора гласуваха за правителството ни, а не за някаква имагинерна декларация като на "Продължаваме промяната". А декларацията на "Продължаваме промяната" беше подкрепена от 53 души, 1/3 от ДБ не я подкрепиха, а и всичките от "Продължаваме промяната" дори не влязоха в залата по време на гласуването", отбеляза лидерът на ГЕРБ.

"Това, че в историята с Nexo са намесени и израелските служби, водещи в разследването на киберпрестъпления, значи, че се работи усилено по разследването. Но политическата новина за това, че те са се издигнали по времето на ГЕРБ, Христо Иванов и другите, е на ГЕРБ. Тяхната наглост е безгранична", подчерта Борисов.

"Дори и да се отиде на избори, вече трябва да се мисли - или трябва да има правителство, или да има промяна на гласуванията. Може да е гръцкият вариант с бонус, който се дава на водещата партия", добави лидерът на ГЕРБ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR