Василев отрече обвиненията на прокуратурата за връзки с "Нексо": Заглушават промените в НК

"В нормалните държави прокуратурата говори пред съда, а в България – пред медиите", смята депутатът

13.01.2023 | 19:40 Редактор: Петя Кръстева
Василев отрече обвиненията на прокуратурата за връзки с

"В нормалните държави прокуратурата говори пред съда, а в България – пред медиите", това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" по повод днешния брифинг на прокуратурата.

Внушенията на обвинението, че в Министерството на финансите е проведена някаква тайна среща, на която дружества, занимаващи се с криптовалута, са обсъждали с министър Василев как през системата "Борика" да извършват разплащания в криптовалута, не отговарят на фактите.

През март 2022 г. в МФ е проведена работна среща, на която официално са присъствали представители на "Борика" АД, Асоциацията на банките в България и на Българска Финтех Асоциация, както и служители на Министерството на финансите - институция, която отговоря за законодателната рамка за разплащателните системи.

Целта на срещата е била да се обсъдят законодателните и технически предизвикателства пред Финтех индустрията в България с оглед готвените на европейско ниво регулации в сектора MICA и въвеждането на дигиталното евро от Европейската Централна Банка. В разговора е бил поставен и въпросът за сътрудничество между Финтех индустрията, банките и "Борика" АД като установена разплащателна система, която може да се използва като основа за разплащания с дигитални валути и дигиталното евро. В резултат на срещата беше направена работна група, която да изработи идеи за законодателни промени.

Според Василев "димките, пуснати от прокуратурата, имат само една цел: да заглушат дебата за контрол над главния прокурор и липсата на осъдителни присъди по всички ключови разследвания като това за АМ "Хемус", "Капитан Андреево" и къщата в Барселона.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR