"Възраждане" настоява за отнемане на автомобила на водачи, хванати с алкохол

Промените в НК са включени в дневния ред на правната комисия на следващото ѝ редовно заседание

13.01.2023 | 15:42 Редактор: Вяра Димова

"Възраждане" иска увеличение на санкциите за пътнотранспортни произшествия, при които след употреба на алкохол, наркотици, неправоспособност и шофиране с несъобразена скорост са настъпили средни и тежки телесни повреди и смърт.

"Промените в Наказателния кодекс са включени в дневния ред на правната комисия на следващото ѝ редовно заседание в сряда", съобщи зам.-председателят на комисията Петър Петров.

"Предлагаме и една нова санкция, която е временно спиране от движение и временно отнемане на МПС за период от 1 до 5 години във всички случаи, когато шофьорът е хванат след употреба на алкохол и наркотици над законовите стойности за алкохол над 1,2 промила. Считаме, че дори и по някаква причина шофьорът да получи условно наказание - нещо, което ние премахваме с нашия законопроект, той не трябва да бъде допуснат до пътя", заяви той, цитиран от БНР.

По-рано днес от парламентарната трибуна и лидерът на БСП Корнелия Нинова призова в спешен порядък да бъдат обсъдени и техните промени в Наказателния кодекс, които също предвиждат за пияни и дрогирани шофьори да няма условна присъда, да се отнема превозното средство и до 20 години затвор.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)