От HelpBook: Самонастанили се роми в общински имот в София

Сигналът е адресиран до прокуратурата за проверка

14.01.2023 | 07:00 Редактор: Анисия Иванова
От HelpBook: Самонастанили се роми в общински имот в София

В платформата на Helpbook.info получихме множество сигнали през изминалата седмица, като решихме да ви запознаем с един от тях, адресиран до Прокурора на РБ:

"От няколко месеца назад сме свидетели на незаконно настаняване на група роми в изоставена къща с адрес София, ул. "Перник" 176, ж.к. Зона Б-19, която е собственост на СО - район Възраждане.

Ние, жителите на блок 11-12, многократно подавахме сигнали към ръководството на район "Възраждане" в лицето на г-жа Савина Савова (районен кмет) и г-н Николай Диков (зам.-кмет). Сигналите са подавани в лични срещи с тях. Записват си нещо в един тефтер и на другия ден обръщат нова страница. На всички срещи сме били повече от един човек и за това имаме свидетели. При всички разговори до момента ръководството на общината скриваше факта, че собствеността на имота е 100% "общинска частна" и с различни доводи под формата на дълги проучвания и проверки отлагаше истинското решаване на въпроса. Не постъпват искрено и честно с нас, което много ни разочарова.

Сега се обръщаме към Вас с молба да използвате всички възможни ресурси и в синхрон с другите отговорни институции да изясните статута на настанените роми в къщата на адрес ул. Перник 146, зона Б-19.

Конкретно, бихме искали да получим писмено становище по казуса за настаняването на група роми в къща на адрес ул. Перник 146, в кв. Зона Б-19, който е отговорност на СО - район Възразждане.

Фактите, които искаме да знаем, са:
1. чия собственост са сградата и пристройката от лицевата страна на парцела на цитирания адрес?
2. законно ли са се настанили текущите обитатели в сградата?
3. какви са резултатите от организираната на 13.12.2022 от 7:00 часа полицейка проверка (с участието на общински служител).
3.1. имат ли обитателите нужната адресна регистрация?
3.2. как са урегулирани правните им взаимоотнотношения със собственика на имота?
3.3. имат ли договр за наем?
3.4. договора за наем регистриран ли е в общината?
3.5. внасяни ли са дължимите данъчни вноски по договора?
3.6. в битово отношение, как се използват комуналните услуги както ток, вода, телефон, интернет, телевизия.
3.7. ако обитателите нямат адресна регистрация, на чие име са партидите за комунални услуги?
3.8. По време на проверката какви нарушения са констатирани и за всяко от тях какви мерки са предприети?
4. технически издържано и законово обосновано ли е прокарването на въздушни кабели във всички посоки около къщата и през улицата?
5. ако в сградата няма течаща вода, това прави ли я неподходяща в хигиенно отношение и за отглеждане на малки деца? Благодарим предварително!“

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info! Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Снимка: HelpBook


1
0 rate up comment rate down comment 0
Коко
преди 1 година
Като е така, може ли и аз да ползвам някой общински имот без много да се шуми и без да пащам? Щом общината дава... и си затваря очите... Сигнализирай за неуместен коментар