Над 50% от българите предпочитат да плащат безконтактно в градския транспорт

Тази нагласа е значително по-силно изразена сред хората в София

12.01.2023 | 16:20 Редактор: Ирена Бакърджиева
Над 50% от българите предпочитат да плащат безконтактно в градския транспорт

Делът на потребителите, които са склонни да се разплащат безконтактно в обществения транспорт, нараства значително – 56% биха избрали тази опция, а 44% все още се въздържат от нея. Това показват резултатите от проучване на "Алфа Рисърч" по поръчка на Visa през ноември миналата година, което означава, че около 3 млн. пълнолетни жители на страната декларират такава готовност (за сравнение, в началото на 2022 г. броят им е бил около 2,3 млн.).

Тази нагласа е значително по-силно изразена сред хората в София (където готовността достига 72%), големите градове (62%) и намалява сред жителите на по-малките населени места. Във възрастово отношение склонност към електронно разплащане в обществения транспорт заявяват най-вече 18- до 50-годишните, докато сред най-възрастните поколения тя спада до 31%.

Наблюдава се и ръст в общия дял потребители на градски транспорт в страната и увеличение в честотата на ползването му в сравнение с януари 2021 г.

"Резултатите от проучването показват, че пътниците в обществения транспорт припознават във все по-голяма степен безконтактните разплащания. Гражданите и гостите на София, които използват безконтактното разплащане, са защитени чрез напреднала технология, което означава, че това е най-сигурният метод на плащане при придвижване от точка А до точка Б", коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR