Новото таксуване гневи все повече пътниците в София, искат глобата за валидация да отпадне

Стартира и петиция за връщането на месечната карта, за седмица са гласували 1500 души

10.01.2023 | 19:06 Редактор: Вяра Димова

От първи януари в градския транспорт в София се пътува по нови правила – билети за време и нови карти. А при липса на валидация ще бъдат налагани глоби. Промените обаче предизвикаха хаос и недоволство сред пътуващите. 

Само 10 дни след като бяха въведени промените в таксуването в градския транспорт, от Столичната община признаха, че разяснителната кампания не е била достатъчна. Хората също продължават да се изненадани от нововъденията и да имат затруднения с валидирането. Светослав от години се придвижва само с автобус и смята, че новите устройства не са в полза на пътуващите. 

"Трябваше да бъде постепенно и с по-голяма разяснителна кампания. Не всички хора са запознати и могат да се оправят с тези нови устройства. Има рязко поскъпване. Ръководителят на ЦГМ каза, че за хората с увреждания е много минимално поскъпването, но не е вярно. От 6 лв. картата е 10 лв. Това е повече от 50% поскъпване. Трябва да върнат картите за една линия", смята Светослав Попов.

Много от хората са на мнение, че глобата за неизвършена валидация в градския транспорт в София трябва да отпадне. Тя трябваше да влезе в сила през март, но най-вероятно ще бъде отменена. 

"Аз лично не съм съгласна всеки път да си ровя в чантата да си търся картата, за да я валидирам. Затова съм си купила карта, за да не се занимавам с подобно нещо", каза Катя.

"Според мен тя е излишна", на мнение е Ваня.

Стартира и петиция за връщането на месечната карта.

"Такова увеличение рязко, е леко нечувано. Организирах тази петиция съвсем импровизирано, не очаквах тази реакция. За една седмица я подписаха 1500 души", заяви Димитър Томов.

От Центъра за градска мобилност съобщиха, че подготвят и още промени. 

"Ще добавим и агрегацията към края на деня. Тоест както и да пътувате в края на деня, ако надхвърлите сумата от 4 лв. с вашите билети в края на деня, ще бъдете таксувани именно толкова с цената на дневна карта", посочи Димитър Дилчев.

От Общинския съвет са категорични, че новата система работи, но ще е необходимо повече време, заради недостатъчната разяснителна кампания. Решението за отпадане на санкцията от 3 лв. за валидация ще бъде гласувано през февруари. 

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)