СОС с последно предупреждение към ЦГМ, от Центъра отричат валидаторите да точат пари

Председателят на Столичния общински съвет предлага и отпадане на глобата от 3 лв.

09.01.2023 | 19:02 Редактор: Ирена Бакърджиева

Крачка назад в новата система за пътуване в градския транспорт в София. Председателят на Столичния общински съвет предлага отпадане на глобата от 3 лв., ако билетът не е валидиран. Освен това има и нов проблем с електронната система. Оказва се, че валидаторите могат да източват пари от електронните портфейли, без наше знание.

Глобата от 3 лева, ако пътникът не валидира електронния си билет или карта при качване в градския транспорт, е напът да отпадне. Само дни след въвеждането на новата система за време и новите карти за пътуване председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев от ГЕРБ даде заден ход и предлага отмяна на глобата. Промяната може да стане факт до края на февруари. Георгиев обаче отправи остро предупреждение към ЦГМ.  

"Както е и във футбола, червен картон се дава за следващо нарушение. Това е последно предупреждение за целия борд на директорите на ЦГМ. Надявам се да се вземат в ръце. Очакваме спешни, адекватни мерки, така че да разкажат на софиянци какво ново и какво по-добре се случва в града", коментира Георгиев.

По-рано днес омбудсманът Диана Ковачева с писмо до общината настоя за връщане на някои превозни документи и преразглеждане на новата тарифна политика. Тя е и против валидирането. 

"Столичани се оплакват от няколко нови решения - на първо място отпадането на няколко вида карти", заяви Диана Ковачева.

Стартира и петиция за връщането на месечната карта. До омбудсмана има и жалба за това, че валидаторите източват суми от електронните портфейли, инсталирани в мобилните телефони. За същото алармира и бившият министър на електронното управление Божидар Божанов. 

"Когато минават да валидират своята карта за пътуване, и в него са всички карти, има оплакване, че валидаторът им тегли суми за билетче", уточни Диана Ковачева.

"Някои телефони имат възможността за такава карта за пътуване, което позволява да се теглят суми, без телефонът да бъде отключен чрез NFC. Това може да бъде кредитна или дебитна карта", каза Божидар Божанов от ДБ.

Божанов сигнализира ДАНС и за софтуера на камерите за наблюдение в градския транспорт, които били китайски, а валидаторите - руски. 

От Центъра за градска мобилност отричат възможността за неправомерно точене на суми. 

"Това не е някаква нова услуга, която е стартирала сега от 1 януари. Всеки един ползвател на мобилен телефон знае, че когато пътува, когато влизате в магазин, не бихте могли да разплатите с мобилното приложение, без да има изрично потвърждение от ваша страна. Така че всеки, който ползва тази услуга, знае добре как да пази своя портфейл", обясни Димитър Дилчев от Център за градска мобилност.

От общината отчитат и че над 6 млн. са пътуванията, платени с електронни билети.

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR