Стана ясно кога ще завършат газовата връзка между България и Сърбия

Около четвърт от тръбите са заварени и трябва да започне полагането

12.01.2023 | 14:43 Редактор: Петя Кръстева
Стана ясно кога ще завършат газовата връзка между България и Сърбия

Директорът на "Сърбиягаз" Душан Баятович съобщи, че газовата връзка с България ще бъде завършена до началото на следващия отоплителен сезон, съобщават сръбските медии.

Към момента са закупени около 50 на сто от тръбите, а около 90% от трасето е разчистено. Около четвърт от тръбите са заварени и трябва да започне полагането. 

По думите му няма да има проблем със завършването на сръбското трасе от Ниш до Димитровград. Според него българската страна ще направи първата заварка до 1 февруари. Баятович очаква интерконекторът, който ще свърже сръбската и българската газова система, да даде възможност за диверсификация. 

Директорът на "Сърбиягаз" отбеляза, че българският участък е по-лек и по-къс от този в Сърбия, допълва Танюг, цитиран от БТА. Той обобщи, че Сърбия има достатъчно транспортен капацитет и че всички компресорни станции са в перфектно състояние, а в хранилище в Унгария има повече от 280 милиона кубически метра газ, докато в хранилището Банатски двор има 286 милиона кубични метра газ. Баятович увери, че страната е енергийно осигурена.

Снимка: БГНЕС