"Продължаваме промяната" иска изслушване на Гешев по казуса "Христо Грозев"

"ГЕРБ, ДПС и БСП да работиха денонощно по скопяването на Изборния кодекс", смятат от партията

12.01.2023 | 11:50 Редактор: Петя Кръстева

От "Продължаваме промяната" изпратиха позиция до медиите във връзка със заседанието на Комисията по правни въпроси към Народното събрание. 

"За първи път в правна комисия се гледа законопроектът за независимо разследване на главния прокурор. Макар преди по-малко от два месеца депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП да работиха денонощно по скопяването на Изборния кодекс, вчера те прекъснаха работата по единствения законопроект, който ще ограничи безконтролната власт на главния прокурор и ще постави закона над всички", пишат от партията. 

Според тях приемането на законопроекта за независимо разследване на главния прокурор, освен че ще върне надеждата за справедливост на българските граждани, е изискване за получаване на средствата по второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост в размер на 1,4 милиарда лева. От "Продължаваме промяната" подчертават, че проблемите в съдебната система, заради които няма ефективна борба с корупцията по високите етажи, многократно са изтъквани от европейските партньори и като причина за това, че България все още е извън Шенгенското пространство.

"Важен момент в законопроекта е и откриването на възможност за съдебен контрол при отказ прокуратурата да предостави информация на обществеността и журналистите за своята работа или бездействие. След приемане на законопроекта, прокуратурата няма да може да продължава да отказва неоснователно достъп до информацията", категорични са те. 

Междувременно "Продължаваме промяната" поиска изслушване на настоящия главен прокурор Иван Гешев за напредъка по разследванията, по които бяха изнесени данни от разследващия журналист Христо Грозев. За целта председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по ЗЕС Бойко Рашков внесе искане за съвместно заседание с комисията по правни въпроси.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR