Гешев не подкрепя законопроект за изменение на Закона за контрол върху наркотичните вещества

Главният прокурор внесе становище в 48-ото НС

11.01.2023 | 10:50 Редактор: Вяра Димова
Гешев не подкрепя законопроект за изменение на Закона за контрол върху наркотичните вещества

Главният прокурор Иван Гешев изпрати до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 48-ото Народно събрание Росен Костурков отрицателно становище на Прокуратурата на Република България по законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, внесен в парламента на 09.12.2022 г. от Владислав Панев, Албена Симеонова и група народни представители.

В становището се посочва, че законопроектът не следва да бъде подкрепен поради липса на необходимия минимум от правни съображения и убедителни аргументи за причините, които да налагат приемането му.

Припомня се, че прокуратурата е изразила отрицателно становище и по предходна законодателна инициатива за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, внесен през април 2022 г. в 47-ото Народно събрание от Владислав Панев и  група народни представители.

В становището, изпратено до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите Росен Костурков, е направен обстоен преглед на предложенията на вносителите на настоящия законопроект, представени в 12 параграфа, и на действащата към момента законодателна уредба.

Главният прокурор посочва, че от предложенията и мотивите към тях за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите остава неясно по какъв начин новата редакция на закона ще подобри организацията на обществените отношения и  ефикасността в дейността на държавните органи с оглед защитата на застрашените от разпространението на наркотични вещества обществени групи като се има предвид, че действащата сега уредба е достатъчно ясна и детайлизирана.

Не е отчетен и значителният риск за нарушаване на баланса на взаимодействие при осъществяване на общия и специален контрол между компетентните по този закон органи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)