Мрежа на прозорец спасила парапланериста от по-тежки травми под Мусала

По земя спасителната акция щеше да отнеме цял ден

08.01.2023 | 18:38 Редактор: Елеонора Танева

Парапланеристът, който пострада при инцидент в Рила, се е ударил в метеорологичната станция под Мусала. Според спасителите той е оцелял, защото уцелил прозорец, на който е имало мрежа и тя е омекотила удара. Пострадалият е с множество травми. След сигнала около 13:30 спасителни екипи от планинската служба в Боровец се отправили веднага към мястото на инцидента.

В акцията се включиха и военни с хеликоптер "Кугар", които транспортираха мъжа до болница "Свети Георги” в Пловдив около 16:30 часа.

"Състоянието на човека беше тежко. Бърза реакция ни трябваше. Има фрактури и на двата крака, това е установено от доктор травматолог, който е бил там случайно. Благодарности на Министерството на отбраната, че съдействаха тази операция да се проведе толкова бързо. По земя щеше да ни отнеме 3 часа нагоре, 4-5 надолу, това са много часове", заяви началникът на ПСС Боровец - Ангел Керкелов.

Парапланеристът е един от най-добрите в България и е печелил няколко състезания. Това е поредната планинска спасителна акция в последните няколко седмици.