Две от цистерните, дерайлирали край Пирот, вече са изтеглени

Служители на НКЖИ работят с предпазни средства, тъй като все още има теч

08.01.2023 | 10:50 Редактор: Петя Кръстева
Две от цистерните, дерайлирали край Пирот, вече са изтеглени

Технически проблем е възникнал при изтеглянето на цистерните с амоняк от влака, който дерайлира до Пирот. В акцията участват и 11 български служители на Национална компания железопътна инфраструктура, два автокрана и два крика. Причината за забавянето е накланяне на единия от крановете. То се е случило при изтеглянето на една от цистерните, която е пълна с амоняк. ЖП линиите са поддали под тежестта и са се изкривили и така кранът се е наклонил. Има изтичане на амоняк и затова работещите са изтеглени от района. Няма пострадали. Все пак две от цистерните вече са изправени и изтеглени.

При инцидент на 26 декември 2022 г. товарен влак, превозващ амоняк, дерайлира в Източна Сърбия, загинаха двама души, а десетки пострадаха.

Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) изпрати техника и служители в Сърбия, които да помогнат във вдигането на дерайлиралите цистерни край Пирот. Дойчинова обясни, че тъй като продължава да има някакво изтичане на амоняк, сръбските власти забраняват в момента извършване на каквито и да е възстановителни дейности.

Тя уточни, че ги изчакват да овладеят ситуацията, за да продължат от НКЖИ да работят по график. 

"Те работят с предпазни средства - с маски. Няма оплаквания", категорична бе тя. По думите ѝ хората са добре и чакат да ги допуснат, за да могат да продължат да работят. 

Снимка: БГНЕС