С дрънкане на чанове, тежки костюми и маски изгониха злите сили от Нови Хан

"Много се забавлявахме, почти обиколихме цялото село", разказва 10-годишният Йордан

07.01.2023 | 19:15 Редактор: Петя Кръстева

С ритуала "Джамал " кукерите от Нови хан прогониха злите сили и отвориха вратите си за щастие и късмет. Традиционно обичаят се провежда в първата събота след Нова година. Десетки се събраха на площада в селото, за да видят впечатляващите костюми и сцени.

За Кирил Серафимов обичаят е наследство, което трябва да се съхрани и предаде на идните поколения. Синът му Калоян е само на годинка и още се плаши от внушителните костюми, но догодина вече ще гони злото заедно с баща си. 

"Преди 15 години нямахме нито звънци, нито костюми. Започнахме лека-полека и се стигна до момента, в който имаме 30-40 дечица с хубави маски", коментира той. 

Освен традиция, денят, в който джамалите тръгват по домовете за късмет, е и празник, в който те показват плодовете на своя труд.


 
"Костюмите се изработват от естествени материали - губери, кожа, маските са от дърво. Отнема много време да им се вдъхне живот", подчерта Кирил. По думите  му един костюм тежи между 20 и 30 килограма. Тежки са костюмите и на най-малките, които от сутринта обикалят къщите в селото. 

"Много се забавлявахме, почти обиколихме цялото село", разказва 10-годишният Йордан.

За празника в Нови хан се готвят дълго - както джамалите, облечени в тежки кожи, така и участниците в забавните сцени на площада.

"Подготвяме се около 3-4 месеца", констатира Илиян Велинов.

Така - със забавления и шеги, жителите на Нови хан отвориха вратите си за здраве и щастие през идните 12 месеца.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС