347 000 именици имат повод да почерпят, в Павликенско пресъздават ритуала "Иванови влачуги"

Който не иска да бъде окъпан - дава откуп за угощение

07.01.2023 | 14:35 Редактор: Елеонора Танева

Повече от 347 хиляди души имат повод да почерпят за имения си ден днес. А в павликенското село Караисен пресъздадоха уникалния обичай "Иванови влачуги".

Още в ранни зори към селската чешма се отправи пъстро шествие от самодейци, които наричаха за здраве и берекет. По традиция към чешмата се влачат да бъдат окъпани именици, младоженци, моми и ергени. 

"Нарича се "Иванови влачуги", защото хората се влачат на Ивановден и оттам идват "влачуги", тъй като на Ивановден водата е със засилени репродуктивни способности и със здравни способности", обясни музеологът и историк Диана Митева. 

Които не желаят да бъдат изкъпани, те се откупуват, дават бакшиш в полза на влачугарите и с този бакшиш те си правят угощение.

"Иванови го знаем - от Ивановден, а влачуги, защото тогава хващаме младоженците, ивановците, влачат се до чешмата, това се прави за добро, да бъдат здрави, силни и когато дойде лятото - да работят по нивите", заяви кметът на Караисен - Стефан Николов.

След като се изкъпят, всички се хващат и на голямо хоро.

"Така се събират, поканени са съседи младоженци. Влачат се тези, които не искат доброволно и не искат да се откупват, а младоженците идват с желание", добави самодейката Даниел Пачева.

Празникът уважи и именникът Иван Звездев, чиито корени са от Павликенско. Той също беше окъпан на чешмата. Обеща да се откупи с вкусна гозба. 

Сармите с кълцано месо и праз, сурово направени, поднесени с местната гъмза, правят празника вълшебен.

С вековния обичай, без аналог у нас, читалището кандидатства за системата "Живи човешки съкровища".

"Община Павликени подкрепя такива традиционни обичаи през годината, особено "Иванови влачуги". Поздравявам организаторите от читалище "Добра надежда", че направиха постъпление този празник да влезе в листата на ЮНЕСКО", коментира кмет на Павликени - инж. Емануил Манолов.

Заради своята уникалност и автентичност, обичаят "Иванови влачуги" има седем златни медала от събора на народното творчество в Копривщица.

Вижте повече в репортажа.