1 млрд. лв. тръгват към българските предприемачи чрез дялови инструменти

Средствата са за микро-, малки и средни предприятия

07.01.2023 | 13:00 Редактор: Елеонора Танева
1 млрд. лв. тръгват към българските предприемачи чрез дялови инструменти

Процедури за над 1,2 млрд. лв. ще бъдат отворени за кандидатстване за микро-, малки и средни предприятия. Това ще е през първите шест месеца на 2023 г. От ведомството уточниха, че финансова инжекция за родния бизнес ще е по три направления – Плана за възстановяване, новата програма за конкурентоспособност (ПКИП) и новата програма за наука и иновации (ПНИИДИТ). Фирмите ще могат да получат средства за разработване и внедряване на иновации, за развойна дейност и интелектуална собственост, за изграждане на фотоволтаични системи и батерии за локално съхранение на енергия, за изграждане на цифрови и иновационни хъбове, за индустриалните зони в страната и др.

За първи път в България, благодарение на Министерството на иновациите и растежа, се осигурява около 1 млрд. лв. под формата на дялови финансови инструменти за българските предприемачи, заяви изпълнителният директор на Българската фондова борса доц. д-р Маню Моравенов.

От министерството уточниха, че дяловите инструменти са по следните направления: 550 млн. лв. по новата Програма конкурентоспособност и иновации в предприятията (ПКИП), които ще стигнат до бизнеса през Фонда на фондовете; 120 млн. лв. по новата Програма за научни изследвания и иновации (ПНИИДИТ) за подкрепа на предприемачите в страната за повече научни разработки в бизнеса; По Плана за възстановяване - 360 млн. лв., управлявани от Европейския инвестиционен фонд, с който вече е подписано Споразумение, пише "Фокус".  

По думите на Моравенов изминалата 2022 г. ще се запомни като година на криза, на спадове, застой на фондовите борси по света, но за Българската фондова борса (БФБ ) е свързана с годишен оборот над 1 млрд. лв., 7 успешни първични публични предлагания (IPO) и 6-кратен ръст на индивидуалните инвеститори за последните три години. Оборотите на БФБ вече трета година са с ръст, обясни още той и подчерта важността на инициативи, които фондовата борса направи със свои партньори за растящи компании.