Родилката, транспортирана със "Спартан", е в тежко състояние

Операцията по спасяването на Господинка е била разпоредена от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов

06.01.2023 | 18:44 Редактор: Искра Ангелова

С вертолет и "Спартан" транспортираха родилка в тежко състояние от Балчик до София. Преди дни в Силистра жената е станала майка на близнаци.

Операцията беше проведена по разпореждане на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, след искане от Министерството на здравеопазването. Животоспасяващата операция е продължила 3 часа, а към момента тя е в стабилно състояние.

Малко след като става майка на близнаци в болницата в Силистра, 38-годишната Господинка Господинова получава усложнения и сериозна кръвозагуба. Родилката е с рядката кръвна група 0 отрицателна и това налага транспортирането ѝ от Силистра в София с военен самолет "Спартан". Настанена е в "Майчин дом".

"Тя е в крайно тежко, но стабилно състояние, не можем да кажем, че рисковете са отминали", заяви директорът на "Майчин дом" - проф. д-р Иван Костов.

Операцията по спасяването на Господинка е разпоредена от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, след искане от Министерството на здравеопазването.

"Благодаря на колегите от Спешна медицинска помощ, които реагираха по най-добрия начин, най-вече на министъра, който организира цялата акция", допълни д-р Костов.

Именно при подобни случаи държавата ще плаща за спешна медицинска помощ по въздух, но не и за използването на медицинските хеликоптери за планинско спасяване, поясни служебният транспортен министър Христо Алексиев.

"При спешна помощ - е безплатно. Медицинската помощ по въздух е различно от търсене и спасяване - това се заплаща. Не можем за всеки загубил се в планината да пращаме хеликоптер, който да го спасява с парите на данъкоплатците", заяви Алексиев.

На този фон България продължава да е единствената страна в Европейския съюз, която няма медицински хеликоптер. Транспортният министър обяви, че се надява България да може да осигури хеликоптери в рамките на близките месеци.

"16 януари е крайният срок за подаване на документи. Надявам се България да може да осигури в близките месеци медицински хеликоптер, за да почне тази дейност", подчерта служебният министър на транспорта.

Обещанията за хеликоптери са от години.  А използването на военен хеликоптер за спасителни акции е неудачно, смятат планински спасители.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.