ИПБ: Шарлатани управляват българските пътища

АПИ е събрало с 300 млн. лв. по-малко от предвиденото

06.01.2023 | 11:11 Редактор: Тодор Петров
ИПБ: Шарлатани управляват българските пътища

Шарлатани управляват българските пътища, се казва в позиция на Института за пътна безопасност. 

"През лятото на 2022 г. беше разширен обхватът на тол системата като бяха включени второкласните пътища. На помпозна пресконференция МРРБ обяви, че очакваните приходи за 2022 г. ще достигнат до 880 млн. лв. На база на тези разчети се взе решение винетните такси за леките автомобили да бъдат намалени с 10%. Това решение беше взето през лятото, когато предстояха избори. Каква е реалността към днешна дата? АПИ е събрало за 2022 г. 581 млн. лв., с 300 млн. лв. по-малко от предвиденото", пишат от ИПБ.

И добавят, че след намалението на винетките такси през 2023 г. очакваните приходи за 2023 г. ще спаднат до нивата отпреди увеличаването обхвата на тол системата. През 2021 г. са събрани 453 млн. лв. от винетки такси, от тол такси и глоби. 

"От изнесените по-горе данни безусловно става ясно, че тол системата обслужва частни корпоративни интереси и в този си вид тя е неспособна да достигне разчетите на Световната банка от 1 млрд. лв. годишно", настояват от Института за пътна безопасност.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Жик так
преди 1 година
А кой оторизира така наречения институт по пътна безопастност състоящ се от двама души един мъж и едно друго, което сигурно съвместява още една длъжност в някои институт по ЛГБТ безопастност, да издават официални становища, които всички медии открито да разпространяват? Сигнализирай за неуместен коментар