Международният панаир в Пловдив предизвика скандал в общинския съвет, замесиха и Русия

ГЕРБ и местни социалисти провалиха кворума на заседанието

03.01.2023 | 19:18 Редактор: Вяра Димова

Скандал в Пловдивския общински съвет, заради акциите на Варна в Пловдивския панаир. ГЕРБ и местни социалисти действаха в интерес на почетния консул на Русия, като провалили кворума на заседанието.

На една от последните сесии съветниците решиха да приемат апорта на варненските акции в смесеното дружество, с което бившия почетен консул на Русия у нас Георги Гергов, става собственик на 79% от панаира. Междувременно граждани се събраха на протест.

В центъра на казуса са дружествата "Пълдин Туринвест", "Международен панаир - Пловдив", както и варненските акции във втората компания - морският град иска да ги премести в първата чрез апорт, което би увеличило контрола на бизнесмена и почетен консул на Русия Георги Гергов. Днес Пловдивският общински съвет не успя да заседава поради липса на кворум. 

"Нормално е да се притесняват, но Панаирът е на пловдивчани, той си остава тук. Да се върнем назад и да видим хронологията", призова кметът на Пловдив - Здравко Димитров.

В същото време бизнесменът Георги Гергов заяви, че ще даде терен за пловдивска опера и още 2% на община в Пловдив, ако съветниците гласуват за приемане на акциите. 

"Държавната политика към Международен панаир в Пловдив е негативна и голяма част от събитията са насочени към София и въпреки това панаирът не е ликвидиран", коментира общинският съветник от "Автентична лява БСП" - Тодор Стоилов.

Казусът предизвика и спонтанен протест пред общината.

"Да се опитаме като граждани да спрем това безумие", каза един от протестиращите.

Протестиращите бяха подкрепени и от политически лица. 

"Да не се харизва окончателно пловдивския панаир на Гергов", каза лидерът на "Демократична България" Христо Иванов.

В крайна сметка заседание на общинския съвет нямаше то е насрочено за 9 януари.

Вижте повече в репортажа.