Отказаха хеликоптер за свалянето на телата от Пирин, рискуват живота на спасителите

Предполага се, че вторият мъж е тръгнал самостоятелно да търси изчезналия Христов

02.01.2023 | 13:35 Редактор: Искра Ангелова

Планинските спасители откриха тялото на изчезналия на Коледа в Пирин Пламен Христов. До него обаче е открит още един мъртъв мъж, чиято самоличност още не е установена. Сега основният проблем е как двете тела ще бъдат транспортирани от планината.

"Не знаем на кого е, какво е, така че изведнъж акцията стана не за един, а за двама пострадали", каза директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК) Емил Нешев.

Предполага се, че вторият мъж е тръгнал самостоятелно да търси изчезналия Христов. В опасния терен под Вихрен, обаче е попаднал в същия капан и е загубил живота си. Свалянето на двете тела се оказва изключително рискова задача и от ПСС отправят молба за хеликоптер.

"За съжаление, към момента вече имаме отказ, което означава, че в момента са 20 човека горе на терен, може би ще трябват още 20 и времето, в което ще продължи акцията се удължава с поне едни 12-20 часа, а може и повече в един изключително труден терен, рисков, терен, в който рискуваме живота на тези планински спасители, които безвъзмездно правят това, което правят в момента", допълни Нешев.

Вариант е и телата да бъдат оставени в планината. От спасителната служба засега го изключват.

"Това е много трудна преценка, и много трудно ще се вземе такова решение, засега няма такова решение, но търсим всички възможности, за да свършим работата, не може така да оставим човек в планината, двама души в планината. Въпреки че са починали, въпреки че е такъв краят на тяхната съдба. Не можем да ги оставим така, ще се опитваме до последно", категоричен бе директорът на ПСС.

Мястото, на което са открити двете тела, е труднодостъпно. По тежък горски път се изминават 20 километра с джип.

"Оттам нагоре има поне 3 часа и половина ходене нагоре, с нормално темпо без товар, за да се достигне до Влахино езеро, а оттам нагоре - там, където се намират телата, е абсолютно див, пресечен терен, с ужасни условия, снежната покривка там, където я има, е замръзнала, а там, където е изтъняла, пропада, не може да се ходи в нея, скални прагове, голям клек, транспортирането е ужасно", каза още той.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.