Близки ще съдят Великотърновската болница за лекарска грешка, причинила смъртта на мъж

Мъжът е лекуван седем дена за неуточнена вирусна инфекция в инфекциозното отделение

30.12.2022 | 10:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Близки ще съдят Великотърновската болница за лекарска грешка, причинила смъртта на мъж

Близките на 31-годишен мъж винят областната болница във Велико Търново в лекарска грешка, довела до неговата смърт след лечение в инфекциозното отделение и реанимацията на лечебното заведение. Назначена е вътрешна проверка, заявиха от болницата, а близките ще търсят правата си по съдебен път.

31-годишният Димитър Маринов почива в реанимацията на великотърновската болница на 27 декември. Преди това мъжът е лекуван седем дена за неуточнена вирусна инфекция в инфекциозното отделение, изписан е на 20 декември. Вечерта състоянието му рязко се влошава, разказа съпругата му Силвия Маринова.

"През нощта започна да халюцинира, не ме позна. Извиках бърза помощ, те не пожелаха да се качат вкъщи, трябваше да го изведа сама. Дойдохме тук, чакахме да стане скенера. През това време той се влошаваше, влошаваше. Извикаха невролог, в същия момент той получи гърч", разказва Силвия Маринова.

Младият мъж отново е приет с диагноза неуточнен вирусен менингит в реанимацията. Близките твърдят, че им е отказан преглед с външен консултант. Пациентът изпада в кома и умира на седмия ден.

Няма пропуски в лечението, заяви д-р Галина Гарева, медицински директор на великотърновската болница: "Пациентът е лекуван по всички правила на медицината в тези случаи. Все още нямаме резултати от направената аутопсия, работим с работната диагноза за непосредствена причина за смъртта – масивна белодробна тромбемболия".

Болницата не е сезирала прокуратурата, извършва вътрешна проверка. Близките ще съдят болницата, заяви братът на починалия Марин Маринов, съобщи БНР.

"Предполагаме, че става въпрос за лекарска некомпетентност. Ще търсим правосъдие, ще сезираме прокуратурата, защото отново млад човек си замина без причина", добави Марин Маринов.

Снимка: БГНЕС