Изхвърляме около 670 тона храна годишно, тенденцията се засилва по празниците

Доброто планиране или опитът помагат за това, да не се стига до изхвърляне на храна

28.12.2022 | 19:29 Редактор: Ирена Бакърджиева
Изхвърляме около 670 тона храна годишно, тенденцията се засилва по празниците

Все още няма достоверна статистика за България, но се смята, че около 670 тона храна годишно се изхвърлят. Голяма част от нея може да бъде спасена. По време на празници обаче хората засилват тенденцията, защото често пъти се презапасяват с продукти.

Това отбеляза изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова и добави: "Полагаме усилия, но е трудно да се каже, че има някаква обнадеждаваща тенденция за намаляване похабяването на храна".

Хранителната банка дава възможност за оползотворяване - когато някъде има излишно количество, погрешно етикетирана или отказана поръчка, чрез нея може храната да бъде дарена и тя да отиде, където от нея имат нужда. 

"През миналата година сме спасили около 147 хиляди кг храна на приблизителна стойност 620 хиляди лева. През тази календарна година очакваме количеството да достигне 200 хиляди килограма, за над 1,8 млн. лева. Това се дължи на отпадането на административните пречки", каза още Миланова.

Доброто планиране или опитът помагат за това, да не се стига до изхвърляне на храна, категоричен беше в студиото на Дарин Стойков, собственик на малък ресторант в столицата.

Според него днес храната е много достъпна и сякаш не я смятаме за нещо ценно. Но отношението към нея е важно – то показва мисълта ни към природата, а така също и уважението ни към труда на всички, които са се трудили за нея.

"Готвенето е последното нещо в една кухня. В нея има много химия, физика и математика", изтъкна афористично Дарин Стойков като съвет за разумно планиране на продуктите.

"За хубавия празник не са нужни големи очаквания или телевизор. Най-важното са хората, с които заедно преживяваме деня или вечерта", каза още той.

Снимка: БГНЕС