40 години в Елин Пелин няма коледари, но вече син се учи от баща на традиции

Дружините се подготвят от месец и имат да обиколят 700 домове

25.12.2022 | 19:17 Редактор: Ирена Бакърджиева

За коледарите от Елин Пелин Рождество Христово е не само празник - той е символ на обединението. Вече 23 години на всяко честване на Рождеството дружината носи благи вести на хората и ги дарява с искрица надежда. Традиция, която устоява на времето подобно на орех - с корени дълбоко вкопани в почва от приятелство и силната жажда да се възроди забравеното.

"Трима приятели - Любо Венков и двамата братя Попгеоргиеви - Благой и Павел, преди около 20 години възраждат тази традиция", сподели кметът на Елин Пелин - Ивайло Симеонов.

"Тръгнахме на 25 декември в 12:00 часа, без никаква подготовка, с една гайда и с един тъпан. Обиколихме града и никой не си отвори вратата, защото традицията е била прекъсната преди 40 години. Наша приятелка Диана ни догони, покани ни в тях, където имахме прекрасно посрещане. На следващия ден решихме, че ще продължим", коментира Благой Попгеоргиев.

А хората ги посрещат с широко отворени врати и с надежда да им донесат здраве, късмет и спасение от бедите.

"Преди няколко години стана голямо наводнение в Елин Пелин. Хората след това наистина голямо бедствие, нещастие, се обърнаха към вярата и тогава буквално едвам издържахме. В този район всички искаха да влезем в тяхната къща", допълни той.

И така до ден днешен, традицията се предава от баща на син, разраства се и запълва целия площад и сърцата на жителите на Елин Пелин.

"Само елинпелинската дружината вече е може би над 70-80 човека, отделно във всяко едно от селата има поне по 20 момчета, които обикалят къщите", допълни Симеонов.

Подготовката за празника започва повече от месец преди Рождество Христово. Коледарите разучават песни, шият ямурлуци и дялкат своите геги. Сега всичко е готово за святия ден, за да могат да прекрачат прага на възможно най-много къщи, а тази година желаещите да нагостят младежите са над 700.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.


2
2 rate up comment rate down comment 1
Sams
преди 1 година
Поредната лъжа от медия която се финансира от такива репортажи! Коледари винаги е имало в Е лин Пелин още от преди да съществуват медии като нова тв, Би Ти Ви, телевизия 7 дни и още такива продажни медии които разчитат на платени репортажи! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
ferhunde
преди 1 година
Лъжа. Винаги е имало коледари. Сигнализирай за неуместен коментар