Без наказание за шофьора, отказал да качи инвалид в градския, но ситуацията се повтаря наскоро

Водачът ще получи само допълнителен инструктаж

23.12.2022 | 19:09 Редактор: Вяра Димова

В началото на месеца ви разказахме за Тодор, на когото шофьор на градския транспорт отказа да свали рампата и да го качи в автобуса. Столичният автотранспорт започна проверка, но наказание няма да има. Шофьорът ще получи само допълнителен инструктаж.

На 30 ноември Тодор чака автобус 404. Когато пристига, моли шофьора на превозното средство, да спусне рампата на автобуса, за да може да се качи в него. Шофьорът обаче, отказва. Близо месец по-късно получава официален отговор от столичния автотранспорт на подадената жалба.

Поради спрели коли и дължината на джоба на спирката на "Клокотница", рампата за инвалидни, не може да стъпи на тротоара. На шофьорът отказал да свали рампата ще бъде проведен допълнителен инструктаж.

"Аз съм възмутен, бесен, само като видях имейла, има ли смисъл да подавам жалби и аз гражданин ли съм на тази страна? След като съм съвестен гражданин - мога ли да използвам услугите на градския транспорт или трябва да се крия от обществото и да намирам друг начин за придвижване", каза Тодор.

От 30 ноември до сега Тодор попада в същата ситуация. Друг шофьор отново му отказва да го качи. 

"На Театър София ми се случи - помолих шофьора, той каза: "Не съм длъжен, имаш право на придружител". Аз му обяснявам, че нямам такъв", разказа още Тодор.

Bulgaria ON AIR потърси столичния автотранспорт за коментар за наложената мярка на шофьора. Оттам отговориха, че взетото решение е съгласно Кодекса на труда. Въпреки всичко, Тодор няма да се откаже да ползва градския транспорт.

"Продължавам напред и не се отказвам. Искам да бъда пълноценен, продължавам да бъда такъв и няма да се спра. Ако на някого преча, нека той да не излиза. Аз съм човек като всички останали и искам да бъда гражданин на Република България", каза ясно Тодор. 

Той още не е решил дали да съди центъра за градска мобилност. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)