21-годишен писател има спешна нужда от 59 000 евро за лечение, за да продължи да твори

Иво страда от генетично заболяване, което атакува нервната му система

23.12.2022 | 19:17 Редактор: Петя Кръстева

Наричат Иво Христов "българския Стивън Кинг", но той е много повече. Диагностициран с тежко неврологично заболяване, Иво се бори за живота си от 13-годишен. На 21 години вече има 10 издадени книги, а зад всичко това стои несломимият дух на неговата майка.

"Мамо, живее ми се" - това са първите думи на Иво Христов, когато се събужда от кома миналата година. Губи съзнание, вследствие на 14-ата мозъчна операция. 

Иво страда от генетично заболяване, което атакува нервната му система. Изправя се лице в лице със смъртта неведнъж. Майка му с ужас си спомня за времето, прекарано в очакване пред вратата на реанимацията. 

"Осъзнавах, че детето ми умира и аз не мога да помогна, че никой не дава шанс за живот, че той е там някъде вътре без мен. Исках да му кажа, че го чакам, че трябва да дойде отново при нас, че не трябва да ни изоставя", коментира майка му - Милена. 

Иво сякаш чува отчаяния ѝ вик и въпреки прогнозата, че му остават часове живот, той се събужда. Загубил способността да говори и да се движи, Иво все пак намира сили да пише. 

"Един прекрасен ден с немощни ръце взе телефона си, свали си програма, на която може да пише, помоли ме да го сложа в инвалидната количка и с немощни пръстчета започна да пише", спомня си майка му. 

Година по-късно Иво публикува десетата си книга "По пътя към мечтите".

"Не е за вярване, но след като преживях онези 7 месеца в болницата започнах да пиша по-позитивно и края на последната ми книга е наистина щастлив", заяви самият млад писател. 

Битката за живота на Иво обаче продължава. Предстои му поредната тежка операция в Германия. Необходими са 59 000 евро, които трябва да събере спешно - преди 23 януари. 

"Иска ми се да вярвам, че предстоящата операция ще бъде и последна. Притеснен съм, но и искам да мине, за да продължа с работата и следващите проекти, защото има много идеи, които да превърна в книги", каза още Иво. 

Той вече работи над бъдещите си проекти и има сериозни планове.

Дарителска сметка:

POSTBANK BG47BPBI79404078032501 - Иво Ивов Христов

Pay Pal: ivohristov0102@gmail.com - Иво Христов

SMS с текст DMS IVCHO на номер 17 777 (1 лв.)

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.