Едва три партии уважиха поканата на Денков за разговори: Какво си казаха?

"Вървим към подготовка на вариант на програмна декларация с национални цели", поясни Асен Василев

23.12.2022 | 17:30 Редактор: Петя Кръстева

БСП, "Демократична България" и "Български възход" се явиха на втората среща, организирана от "Продължаваме промяната", преди връчването на втория мандат за сформиране на правителство. ДПС и ГЕРБ не се отзоваха на поканата. Политическите формации се обединиха в обща декларация от политики, които ще бъдат разгледани от парламента още в първите дни на новата година. Ако документът не събере нужните гласове - партията на Кирил Петков и Асен Василев е готова веднага да върне втората папка на президента. Предложеният за премиер академик Николай Денков определи разговорите като ''конструктивни''.

Академик Николай Денков, номинацията на "Продължаваме промяната" за министър-председател, подчерта, че през почивните дни ще се изготви общ документ-декларация, който да се гласува в парламента.

"Вървим към подготовка на вариант на програмна декларация, в която да бъдат включени основните национални цели, както и основните задачи, които бихме могли да изпълним заедно, за да бъдат постигнати тези цели. Основната цел на срещата днес е да кажем докъде сме стигнали в хода на тази подготовка", подчерта той.

Асен Василев отбеляза, че този формат е недостатъчен за съставяне на правителство, но това не пречи да се свърши една добра работа – да се формулират ясно стъпките и законодателството, за да тръгне България напред с оглед влизането в Шенген и Еврозоната.

По думите му първата конкретна задача на новия кабинет ще бъде съкращаването на сроковете за приемане на Закона за противодействие на корупцията.

"Това е и закон по ПВУ, без него няма как да изпратим искане за втория транш от средства, би било добре тези срокове да бъдат съкратени, така че законът да бъде приет максимално бързо. Даже и в случай, че това НС не излъчи кабинет. Второ - доста непремерено беше отхвърлен законопроектът за защита на лицата, подаващи сигнали. В момента се търси правен ред как той да бъде внесен обратно в зала",  констатира Василев, според когото в последния си работен ден депутатите са изпуснали възможността да отворят въпроса за Изборния кодекс. 

БСП още веднъж заявиха готовност за участие в кабинет с втория мандат и посочиха готова социална програма, която да влезе в изготвяната обща политическа декларация. Тя включва помощи за семействата с деца и увеличаването на прага за достъп до тези помощи, минималната работна заплата, безплатни учебници, безплатни лекарства за всички деца до 14-годишна възраст.

Христо Иванов взе думата от името на "Демократична България" и подчерта, че е нужно не какво да е управление, а управление, което "може да движи страната напред". Той изтъкна, че за партията е важно да се спазва правилото за 3% дефицит, но и да не се изпускат от поглед конституционните промени, засягащи правомощията на главния прокурор, да се наблегне на продължаване на усилията за модернизацията на армията и да се положат усилия в областта на енергийната сигурност и независимост.

"Ако един страничен наблюдател се задълбочи, ще види, че МВнР се управлява от изпълнителната власт, а службите за сигурност се управляват от президента", отбеляза ген. Атанас Атанасов от "Демократична България".

От "Български възход" подчертаха, че борбата с неравенствата е и техен приоритет, както и приемането на България в Шенген и еврозоната, овладяването на инфлацията, повишаването на приходите, изготвянето на дефиниция за социално слабите, мандатност за длъжности в обществения сектор, финансова децентрализация и електронно управление, както и развитие на ядрената енергетика.

"Искам да изразя моя позитивен прочит на тази дискусия. Наистина е невероятно как имаме партии отдясно отляво, консервативни, либерални, център и приоритетите са близо едни и същи. Да, има акцент върху социалната политика, има акцент на иновациите и предприемачеството", обобщи Кирил Петков.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR