Салатата с истинско сирене, пържолите - със сигурен произход: БАБХ проверява зимните курорти

След хотелите инспекторите ще се насочат към ресторантите и механите

22.12.2022 | 13:54 Редактор: Елеонора Танева

Масови проверки на Агенцията по храните в зимните ни курорти. В Банско, където потокът от туристи този сезон е много голям, все още не са налагани сериозни санкции. 

"Проследихме произхода, доставчиците и условията на съхранение на храните. Както виждате, на хладилника е обозначена и моментната температура, при която се съхраняват суровините. Установяваме, че тя е в норма, съгласно условията на производителя", каза главният инспектор от Отдел "Контрол на храните" в БАБХ Благоевград - д-р Цветана Чокова.

"Ежемесечно изпращаме лабораторни проби и отчитаме резултатите. Следим актуализацията в законодателството, всички тези нормативни разпоредби, всичко, което е свързано с безопасността на нашите гости", категоричен е зам.-управителят на хотел Ивана Алексиева.

След хотелите инспекторите ще се насочат и към ресторантите и механите. 

"Инспекторите ще проверяват суровините, които се приемат в кухните – какъв е техният произход, правилно ли се съхраняват, в срок на годност ли са, а също и хигиената в обектите и тази на персонала", поясни началникът на Отдел "Контрол на храните" в БАБХ – Благоевград Калина Милушева.

Освен за качеството и годността на храните, ще се проверява и състоянието на сградите и помещенията. 

"Ще се издават предписания, ако се констатират несъответствия. Например корозия, която се е получила, за което имаме издадени предписания. Като изтекат сроковете, ще бъдат проверени, но бизнес операторите бързат да си ги отстранят, тъй като още не е разгарът на сезона и се позволяват такива ремонтни дейности", добави Милушева.

От Агенцията по храните апелират хотелиери и ресторантьори да не експериментират и да не купуват месо от нелегални кланици. Инспекторите предупреждават и за използването на имитиращи продукти в кухнята. Ако такива се използват, те трябва да бъдат посочени в менюто. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.