Депутатите пропуснаха темата за минималната заплата, синдикати готвят протести

От левицата обвиниха "Продължаваме промяната" в политическо лицемерие

21.12.2022 | 19:22 Редактор: Елеонора Танева

Отново напрежение в парламента заради минималната работна заплата. Вчера депутатите от социалната комисия решиха да се въведе брутна минимална работна заплата, в която да влиза и клас прослужено време. След като вчера се обединиха с ГЕРБ и подкрепиха предложението за брутна минимална работна заплата, в която да влиза клас прослужено време, днес от "Продължаваме промяната" се отказаха от идеята.

"Ще гласуваме за минимална работна заплата, в която да не влиза клас прослужено време", заяви Искрен Арабаджиев.

А промяната дойде минути, след като от левицата за пореден път упрекнаха партията на Кирил Петков в политическо лицемерие. Искрен Арабаджиев обясни, че е работа на правителството да определи размера на минималната работна заплата, а на Народното събрание - механизма, по който се изчислява. 
От БСП обвиниха "Продължаваме промяната", че с вчерашните си действия си противоречат на програмата за преговори за правителство. А в нея основен приоритет е именно увеличението на минималната работна заплата.

"ГЕРБ, "Продължаваме Промяната", "Демократична България", "Български възход" и ДПС, които гласуваха за това, блокират целия процес. Нека хората, които работят, да знаят по чия воля те няма да получат увеличение на минималната работна заплата от 1 януари", посочи Нинова.

Със заплаха за протест излязоха синдикатите от КНСБ и КТ "Подкрепа".

А от "Възраждане" застанаха встрани от спора между левицата и бившия ѝ коалиционен партньор.

"Ако може да се каже, че има нещо хубаво на несигурността и на целия този предизборен качамак, който се забърква пред очите ни, единственото хубаво е, че заради опита отделните политически, популистки фракции в парламента да се цакат една друга, в крайна сметка печелят българските граждани", коментира Костадин Костадинов.

Промяната на минималната работна заплата на 850 лева беше последната точка от днешния дневен ред, но депутатите така и не стигнаха до нея. Имаше предложение за удължаване на работно време, но не беше прието. Така гласуването остава за някое от следващите заседания.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)