Пробив! Проведени са 130 000 е-прегледа и са издадени 72 000 направления за 5 месеца

От "Информационно обслужване" АД се очаква пътна карта на електронното здравеопазване през 2023 г.

20.12.2022 | 16:31 Редактор: Вяра Димова
Пробив! Проведени са 130 000 е-прегледа и са издадени 72 000 направления за 5 месеца

Дигитализацията в здравеопазването е предпоставка за всички наложителни реформи в сектора. Нейните предимства са безспорни, от нас зависи бързо и ефективно да се справим с предизвикателствата. Това послание отправиха участниците в кръглата маса "Електронно здравеопазване", организирана от парламентарната група на "Продължаваме промяната".

"Повече от десетилетие електронното здравеопазване е постоянен приоритет във всички правителствени програми и национални здравни стратегии, но България все още няма напълно функционална здравноинформационна система. Истинската революция в това отношение започна след 1 юни 2022 г. при кабинета "Петков", отбеляза народният представител от "Продължаваме промяната" доц. Васил Пандов.

Той цитира конкретни доказателства, че системата работи: през последните пет месеца на ден са генерирани средно 130 000 електронни прегледи и 72 000 електронни направления за изследвания. За този успех той благодари на лекарите и магистър-фармацевтите, които приеха предизвикателството да променят начина си на работа в много случаи с цената на допълнителна инвестиция в техника, повишаване на квалификацията и организационни трудности.

От "Информационно обслужване" АД се очаква пътна карта на електронното здравеопазване през 2023 г. Все още липсват някои технически решения, например за удостоверяване на присъствието на пациентите.

Необходимо е също да се усъвършенстват системите за проследяване на наличностите на лекарствени продукти и за насочване на линейките към лечебни заведения, да се дигитализира хартиеното здравно досие, в НЗИС да се включат дейностите в денталната помощ.

Трябва да се въведат в практиката вече разработените нови технологии, сред които мобилното приложение за предписване на лекарствени продукти и електронният протокол за предписване на скъпоструващи терапии, заплащани по реда на Закона за здравното осигуряване.

Снимка: БГНЕС