Жива лаборатория в "Лозенец" следи за качеството на въздуха и пешеходния поток

Тя е оборудвана със сензори за наблюдение

09.11.2022 | 18:30 Редактор: Искра Ангелова

Гъстотата на населението в градските райони бързо нараства, което води до постоянна нужда от нова инфраструктура и услуги за гражданите. А създаването на живи градски лаборатории улеснява наблюдението и разбирането на градските процеси и обогатява дигиталния близнак с изключително полезни данни.

Лабораторията в градска среда или т.нар. жива лаборатория вече работи в столичния квартал "Лозенец". Финансираните е осигурено по проекта GATE - "Големи данни за интелигентно общество", финансирам по проекта "Хоризонт 2020" и оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Живата лаборатория е оборудвана със сензори за наблюдение на качеството на въздуха - атмосферните параметри, шумовото замърсяване и пешеходните потоци. В допълнение има и система за откриване и обхват на светлината.

"Лабораторията за градска среда включва няколко различни вида сензорни станции, които са разположени на територията на район "Лозенец" в София. Единият вид станции са за измерване за качеството на атмосферния въздух, имаме 12 такива, разположени в "Лозенец". Отделно имаме 60 сензорни станции, които са само за шум. Те са автономни, което означава, че нямат нужда от електрическо захранване, използват собствен соларен панел и отделно имаме 50 сензора за измерване на пешеходци, с които проследяваме движението на хората", каза ръководителят на Лабораторията за градска среда в GATE - Калоян Карамитов.

Целта на проекта, финансиран със средства по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", е да развива научно-изследователския капацитет и потенциал и да формира ново поколение млади учени, способни да прилагат науката в полза на обществото.

Вижте повече в репортажа.