Пратиха вкъщи болните от туберкулоза: Протест след затварянето на Белодробната болница

Служителите не са получавали заплатите си за 10 месеца

19.12.2022 | 14:00 Редактор: Ирена Бакърджиева

Протест във Варна заради затварянето на Белодробната болница. Лечебното заведение има стотици хиляди левове дългове, включително и за ток. Служителите там не са получавали заплатите си за 10 месеца. А туберкулозно болните са пуснати по домовете им.

"Единствената болница в североизточна България, г-н Балабанов, не я закривайте. Оставка! Оставка на Балабанов, оставка и на кмета!" - с този призив медиците от белодробната болница във Варна излязоха на протест.  

"Нямаме заплати 10 месеца вече и искаме да си запазим работните места, да има болните къде да се лекуват, защото туберкулозата не е по-малко вредна от Ковид", каза санитарката Юлияна Панайотова.

Служителите ходят до Белодробната болница само за да следят за евентуални кражби. Електричеството в лечебното заведение е спряно от няколко дни заради натрупани задължения към местното енергодружество в размер от над 90 000 лева. 

"Нямаме ток, не можем да пишем болнични, не можем да им поръчваме повече лекарства. Болните ще ги пращаме при Тодор Балабанов, председател на общинския съвет във Варна, който е основна причина да нямаме ток. И той не е помислил да създаде звено, което да поеме нашата работа. Спира ни без да има алтернатива за тези хора. Те са на различен стадий от болестта и ще останат без лекарства и без лечение", коментира завеждащият отделение д-р Петър Петров.

За две години белодробната болница във Варна е с натрупани дългове за общо около 800 000 лева. На демонстрацията присъства и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Според него е необходимо общината да направи всичко възможно за да запази лечебното заведение.

"Много просто – да се платят сметките и да се мине на издръжка - такава, каквато от години наред виждаме, че се случваше досега през общинския бюджет, разбира се. Просто да се запази болницата. Ние, както сме тръгнали да закриваме болници, имаме да подаряваме оръжие на Украйна, имаме да плащаме сметките на украинските бежанци, нямаме пари за българските болни, така ли?! Затова сега съветваме хората да отидат в сряда на сесията на общинския съвет в 9 часа и да поставят въпроса там", заяви Костадинов.

Че бъдещето на лечебното заведение е в ръцете на община Варна, е категоричен и началникът на кабинета на министъра на здравеопазването. 

"Туберкулозният диспансер във Варна, това което мога да кажа, че той е общинско лечебно заведение и Министерството на здравеопазването не е принципал. Няма как да знаем каква е политиката и какви са намеренията на община Варна. Да, министерството ще се намеси по някакъв начин, доколкото трябва да осигури лечение за всички тези пациенти", коментира доц. Момчил Мавров.

Община Варна няма законов ангажимент да финансира дейността на болницата за лечение на туберкулоза, но въпреки това администрацията може да предложи на Общинския съвет да изплати заплатите на служителите. Задълженията са изцяло свързани с нейната лечебна дейност, която се финансира от държавния бюджет. Белодробната болница във Варна обслужва пациенти от цяла Северна България.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.