Най-старият парен локомотив на БДЖ подкара Коледен влак от София до Банкя

Атракцията предизвика огромен интерес

17.12.2022 | 11:29 Редактор: Вяра Димова

БДЖ пусна най-старият действащ парен локомотив да тегли коледна композиция от София до Банкя. Атракцията предизвика огромен интерес. 

Кълба от дим и пара превзеха 8 коловоз на централна гара София - за Коледното пътуване до Банкя. Семейство Славееви също бяха дошли да видят най-стария действащ локомотив у нас 

"Харесвам парния локомотив", каза Боби.

"Боби е голям почитател на влаковете и не можехме да изпуснем такова нещо", разказа Теменужка Славеева.

"Трябва да има по-често, защото има интерес и от малки и големи. Големите да си припомнят миналото – малките да видят нещо старо – мисля че трябва да има", сподели Марин Славев.

Коледният влак беше теглен от най-стария парен локомотив в парка на БДЖ, който беше възстановен за движение. Управлението на захранваната от въглища машина беше поверено на машиниста Ангел Алексиев. 

"Най-старият действащ локомотив. 1908 година е произведен. Специфичното, е че сами си произвеждаме енергията за движение не я вземаме на готово от преносната мрежа", каза машинистът Ангел Алексиев.

Докато едни вече се бяха возили на парния атракционен влак, други за първи път видяха 100 – годишната машина. 

Пътуването до Банкя продължи 30 минути, а цената на двупосочния билет беше 35 лева. Заради големия интерес и бързото изчерпване на билетите, от БДЖ организираха и второ пътуване по маршрута в следобедните часове, за което билетите също бяха разпродадени. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов и Димитър Карамитев.

Снимка: Bulgaria ON AIR.