Откриват ски сезона в Банско, курортът посреща туристите без сняг

Цените тази година са малко по-високи в сравнение с миналата година

17.12.2022 | 13:52 Редактор: Вяра Димова

Официално днес в Банско се открива ски сезонът. Тази година курортът посреща туристите обаче без сняг. Въпреки това туристи не липсват, а легловата база в зимния ни курорт е запълнена на 80 процента по данни на туроператорите.

От рано сутринта пистите под връх Тодорка се напълниха с туристи.

"Не е снежно, но е предизвикателство за децата да дойдат да усетят макар и малко спускане по пистата. Аз не карам, дъщеря ми и мъжа ми карат и общо взето заради тях сме тук", разказа един от туристите.

"Времето не предразполага за зимни спортове, ще чакаме да падне сняг. Толкова рано не очаквахме да падне сняг и миналата зима беше така", каза Иван Обрейков.

Цените тази година са малко по-високи в сравнение с миналата година. Увеличението на дневната лифт карта е с 14 процента и от 79 лв. тя вече ще струва 90 лв.

"Малко съм разочарован от това, че няма сняг, но все пак аз живея тук и знам, че снегът неизбежно ще дойде до седмица-две и ще бъде добър сезон. За цените мога да кажа, че зависи от това с какво ги сравнявате. За мен всичко в Банско е на абсолютно приемливи цени, особено ако живееш тук и си вземеш сезонна карта е супер изгодно", каза Майкъл от Украйна. 

Най-нетърпеливите още днес започнаха ски уроците си. 

През сезона Банско ще бъде домакин на стартове от Световната купа по сноуборд. Бизнесът в града очаква силен сезон, но всички се надяват снегът да завали час по-скоро.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС