Прогноза за силен туристически сезон, Банско привлича богаташи с частно летище?

В момента зимните ни курорти са с топ оферти и са предпочитани, каза министърът на туризма Илин Димитров

19.11.2022 | 22:30 Редактор: Елеонора Танева
Прогноза за силен туристически сезон, Банско привлича богаташи с частно летище?

Служебният министър на туризма Илин Димитров прогнозира силен зимен туристически сезон. Очакваното увеличение е между 7 и 11%. От всички пазари на зимния ни туристически продукт се очаква увеличение на броя на туристите.

"От Великобритания – 30% по данни на основните партньори там. От Израел - изключително сериозен интерес. Самолетите са пълни, чартърните програми са много активни. От турците имаме изключително завишен интерес. От Румъния беше признато от техния министър на изложението, че сме пазар номер едно в Румъния. В момента зимните ни курорти са с топ оферти и са предпочитани“, каза Димитров пред БНР.

Планинските курорти са готови да посрещнат гостите си през тази зима, те са изключително активни в посока развитие на услугата, каза министър Димитров. Той даде пример с курорта Банско, който е представил пред министъра своята инициатива:

„Искат да започнат да строят летище, което ще привлече много повече платежоспособни туристи - все пак с частни самолети ще идват, което е чудесна идея.  Другата им идея е да се направи зелен град. Това означава повечето автомобили, които са на хотелите и общината, да бъдат електромобили“.

Министерството на туризма ще покани инструктори от най-стария и най-известен европейски справочник за хотели и ресторанти Мишлен, за да бъдат организирани обучителни курсове и обекти, които могат да отговорят на изискванията да кандидатстват за придобиване на звезди Мишлен. В момента няма нито един такъв ресторант в България, каза още Илин Димитров.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Роко
преди 1 година
Стискам палци да имаме силен сезон! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Вяра
преди 1 година
Тази година няма ковид и в Банско ще е топ сезона. Сигнализирай за неуместен коментар