Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Планинският ни туризъм се крепи на тънки финанси, но няма алтернатива за затваряне

"Ако имаме 500 хил. лв. от министерствата ще може да посрещаме гостите си в европейски стандарт", каза Венцислав Венев

19.09.2022 | 20:58 Редактор: Искра Ангелова

Каква е равносметката в туризма за изминалия летен сезон?

"Сезонът, който е напът да приключи всеки момент, мина според очакванията. За съжаление, времето ни изпревари, очаквахме да продължи до края на септември - средата на октомври. За разлика от миналата година, когато сезонът беше много силен, тази година имаме по-слаб сезон в нашите планини. Отдавам го основно на това, че отвориха границите заради Ковид-19 и туристите си тръгнаха", каза председателят на Българския туристически съюз Венцислав Венев в студиото на "Денят ON AIR".

Той сподели, че основната им е цел да направят хората по-щастливи, когато ходят по нашите планини.

"Ние предлагаме активен туризъм. За разлика от All inclusive, който предлага т.нар "Балкан турист", ние наблягаме на разходките, фестивалите, съборите. В последно време наблюдаваме и много интересна тенденция - вече туристите, които носят 30-35 килограмови раници, техният дял намаля, но пък се наблюдават млади семейства и групи, които посещават нашите обекти", допълни Венев в ефира на Bulgaria ON AIR.

И бе категоричен, че без подкрепата на институциите не могат да реализират планинарския туризъм.

"Високата планина има много кратък сезон - от юни до края на септември. В този кратък сезон ние не може да реализираме такива приходи, че да можем да си заредим хижите и да ги подготвим, да поддържаме персонал и да извършим козметични ремонти. През 30-те и 80-те са построени основните наши хижи, които са по високите планини. Тогава се развива най-силно българският туризъм", подчерта председателят на БТС.

Той се надява, че скоро ще има редовно правителство, на което ще могат да представят дългосрочните си цели.

"Имаме някакви финанси, които ни крепят да ни има. А другата алтернатива е да затворим туризма, което не виждам как ще го допусне нашият народ и дружества. В Плана за устойчивост и развитие няма и една дума за туризма, няма го в нито едно направление. Ако имаме 500 хил. лв. от министерствата ще може да посрещаме гостите си в европейски стандарт", добави Венцислав Венев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК