Диабетиците търсят инсулин в социалните мрежи, опасно е да се прибягва до замяната му

Редица сигнали са постъпили към здравното министерство през последните 2 седмици

16.12.2022 | 18:02 Редактор: Искра Ангелова

Отново липса на инсулин в аптечната мрежа у нас. Редица сигнали са постъпили към здравното министерство през последните две седмици. Пациентите са принудени да търсят инсулинови писалки чрез социалните мрежи. На запитване на Bulgaria ON AIR от Министерството на здравеопазването увериха, че са пристигнали нови дози от медикаментите, които обаче още не са разпределени при търговците.

Мариана Александрова има диабет тип 2 вече над 2 години. Неведнъж ѝ се е случвало да не може да си намери необходимите медикаменти.

"За него не е толкова голям проблем, ако 2-3 седмици не го апликираш, няма да умреш. Но при инсулина - имаш 24-36 часа на разположение. През миналия месец имаше проблем с новорапид - бързия инсулин. В момента има проблем с тресиба и то за доста градове", сподели тя.

"Имаме уверение, че до края на седмицата ще се появи в търговската мрежа", коментира управителят на верига аптеки във Велико Търново - Яна Узунова.

"В момента липсват около 4 вида инсулин", поясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеките Николай Костов.

Така вече две седмици пациентите са принудени да търсят инсулинови писалки през социалните мрежи. Мариана съветва хората, ако се стигне до там, поне да изпращат медикамента в хладилна чанта, в противен случай няма да е годен.

"От фирмата производител ми казаха, че са имали проблем със забавяне на доставките, защото имало проблем на азиатския пазар и това се отразило и на нас", допълни Мариана.

"По принцип влиза в списъка на изнесените лекарства, някои от инсулините, не всички", каза още Костов.

Някои диабетици прибягват и до замяна на инсулина. Нещо, което експертите не препоръчват.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС