Нинова: Да отпадне данъкът общ доход за младежи до 26 години

"С процедурни хватки пренебрегвате младежката политика", обърна се лидерът на БСП към депутатите

15.12.2022 | 12:51 Редактор: Петя Кръстева
Нинова: Да отпадне данъкът общ доход за младежи до 26 години

Много шокови неща се чуха в тази зала. Първо, от ГЕРБ казаха, че нямаме демографска криза и "няма драма" с демографския въпрос в България. Най-бързо изчезващата нация, с най-висока смъртност, с най-ниска раждаемост. Според всички експерти и политици изчезваме като нация – и днес от ГЕРБ-СДС обявяват, че нямаме никакъв проблем с демографията. От "Демократична България" пък тепърва искат да правим анализ какво е състоянието на демографията в България. За десетина минути успях да намеря информация за 43 броя анализи от всякакви институции. Ако имаше повече време, сигурно щях да ги докарам до 100. 30 години правим анализи и стратегии и сега ще направим още един, за да установим, че все по-бързо изчезваме като народ, а вие тук решавате този проблем дори да не го коментираме, камо ли да го решаваме. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Тя не пропусна да коментира и обвиненията, че партията ѝ извършва популистки действия, говорейки за младежка политика. 

"БСП тези принципи ги изповядва от десетки години. По време на 12-годишното управление на ГЕРБ сме внесли 18 закона, касаещи младежка политика. Това означава последователност по време на опозиция. По време на управлението осигурихме безплатни детски градини, майчинството се увеличи колкото е минималната работна заплата, данъчни облекчения за млади хора, стипендии в училищата и висшите учебни заведения, обвързване на образованието с икономиката чрез стипендии за студенти и след това тяхно задължение да работят във фирмите, за да има икономиката кадри. Системна, принципна, последователна и загрижена за младостта на България политика провежда БСП и в опозиция, и в управление", категорична бе тя. 

В тази връзка от БСП предложиха младежите до 26 години да бъдат освободени от данък върху доходите.

"С процедурни хватки да пренебрегнете един от най-важните въпроси на България – младежката политика, грижата за младите хора, която е хоризонтална – тя е и здраве, и образование, и икономика, и престъпност, ако искате, защото част от тях бягат заради несигурната среда. Това е огромен системен проблем, който изисква дългосрочна и последователна политика", подчерта Нинова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев,  Bulgaria ON AIR