Демерджиев: Жертвите по пътищата намаляват, но това не ни удовлетворява

"Това, което наблюдаваме по пътищата, е проекция на това, което наблюдаване във всички сфери на обществения живот", коментира той

06.12.2022 | 16:25 Редактор: Ирена Бакърджиева
Демерджиев: Жертвите по пътищата намаляват, но това не ни удовлетворява

"Завишен е контролът преди потегляне на транспортни средства, проверяваме и шофьорите им", каза по време на парламентарния контрол служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

По думите му жертвите по пътищата намаляват. "Това не ни удовлетворява", посочи Демерджиев и допълни, че в момента полицията ползва 160 анализатора за наркотици. Планирано е да бъдат закупени още 150, както и няколко десетки хиляди дрегер касети. "Това, което наблюдаваме по пътищата, е проекция на това, което наблюдаване във всички сфери на обществения живот", коментира министърът. 

Лабораторията в болницата на МВР също ще може да изследва проби на шофьори, обясни вътрешният министър и припомни, че се работи в посока тези лаборатории в страната да станат повече. Освен това служители на МВР ще могат да се включат в контрола по пътищата, като до момента над 8000 охранителни полицаи вече са обучени, предаде БТА.

По думите на министъра на 15 декември ще бъде представена концепция за справяне с проблема. "Тя ще има три части, като в една от тях е заложено осигуряване на много по-модерно техническо оборудване, друга е по отношение на глобите, а третата е свързана с идеи за законови промени", каза още Демерджиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR