Метален вкус, изпотяване и зачервяване: 1/4 от рибата на пазара крие риск от алергични реакции

Хистаминът се открива в риба-тон, скумрия, херинга, чернокоп и паламуд

05.12.2022 | 19:15 Редактор: Петя Кръстева

За завишени нива на опасна съставка в рибата, продавана за Никулден, предупреждават от асоциация "Активни потребители". В 23% от изследваните риби е открит висок процент хистамин, който може да причини алергични реакции. 

"Проблемът с наднорменото съдържание на хистамин е, че това може да доведе до натравяне", поясни Богомил Николов от "Активни потребители". 

В ЕС годишно постъпват по около 30 случая за завишено съдържание на хистамин, но нито един от тях не идва от България. 

Най-често хистамин се открива в риба-тон, скумрия, херинга, чернокоп и паламуд. 

"В България нищо не се проверява. В България действаш по интуиция. Ние нямаме регламент, ние нямаме контрол", оплака се потребител. 

От Българската агенция по безопасност на храните обясниха, че нормите на хистамин в рибните тъкани е до 100 мг/кг, а при завишени нива се бракува цялата партида от търговските обекти. 

В момента тече засилена с проверка по отношение на предлаганите продукти на пазара. Изследванията се извършват в лабораторията, която е една от специализираните структури на БАБХ.

Приет чрез храната, хистаминът предизвиква много бърза реакция, която се проявява обикновено 15 до 60 минути след приема. Симптомите включват усещане на метален вкус, зачервяване, изпотяване на лицето и дискомфорт. 

"Това, което бих препоръчала, е пациентите да запазят спокойствие. Ако симптомите са по-тежки и не могат да преминат, нека да потърсят спешна помощ", съветва алергологът доц. Анна Валериева.

Хората имат различна чувствителност към хистамин и затова често някои риби водят до реакция при едни, но не засягат други.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.