Внесоха жалба в МВР срещу неадекватното прилагане на Закона за защита на животните

"Страх ни е да живеем сред хора, които малтретират животни", категорични са те

05.12.2022 | 16:30 Редактор: Петя Кръстева
Внесоха жалба в МВР срещу неадекватното прилагане на Закона за защита на животните

Граждани внесоха в МВР жалба срещу неприлагането на Закона за защита на животните в България, приет през 2010 г. Над 15 хиляди подписа са събрани в инициативата, провокирана от насилието над кучето Мечо.

Те настояват за работещ закон за защита на животните и ефективни присъди при доказано насилие. Част от тях пристигнаха пред МВР със своите домашни любимци.

"Страх ни е да живеем сред хора, които малтретират животни, независимо дали животни, възрастни хора, малки деца. Страх ни е да живеем в такова общество. Вече да се самосезираме, след като никой нищо не прави от държавата, обществото само трябва да се бори за правата си", смятат протестиращите.

Адвокат Мариета Караджова е на мнение, че няма особено висока активност у хората да подават сигнали за насилие спрямо животни. Внесената жалба има за цел привличане на вниманието на институциите към проблема.

"Да създадем една обратна връзка между прокуратурата и гражданите, МВР и гражданите, да разберем какъв е начинът системата да работи сериозно във връзка с престъпленията, извършвани срещу животни. Смятаме да предизвикаме, ако успеем, една лека законодателна промяна", подчерта тя, цитирана от БНР. 

Органите на реда обаче са категорични, че МВР няма как да действа, ако няма информация, че се случват подобни неща. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев,  Bulgaria ON AIR


2
0 rate up comment rate down comment 0
Janeta
преди 1 година
Vreme e nasilnicite nad jivotni da badat nakazani efektivno I strogo. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Зоозащитник
преди 1 година
Хората не вярват на институциите! Не вярват, че нещо ще бъде направено както трябва и насилниците ще бъдат наказани реално. Обикновено институциите омаловажават и замазват нещата, за да не си отварят повече работа. Понякога и малкото свидетели биват "съветвани" от някои от разследващите, че "нищо няма да постигнете, дори и със свидетели. Само ще те разкарват да пишеш и даваш показания". Затова хората не подават сигнали. Защото не вярват, че ще постигнат нещо в полза на животните. Сигнализирай за неуместен коментар