Петков: Очаквам шоу от Борисов следващата седмица, няма да го подкрепим

Според съпредседателя на "Продължаваме промяната" ГЕРБ няма да успее да направи правителство

04.12.2022 | 13:37 Редактор: Елеонора Танева

Броени часове остават до връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет. Все още не е ясно кой ще е кандидатът за премиер.

Борисов не изключи възможността това да е той самият.

"ГЕРБ има два варианта - премиер си имаме - по-добър от мен няма, колкото и нескромно да звучи. Такова правителство на малцинството надали е най-доброто, което може за стабилност и разбирателство да се случи в момента. Още не е узрял политическият ни елит. И Меси е на 31 г., но като влезе, вкара първия гол. България си има Меси в това отношение, и това съм аз. Вторият вариант е да се излъчи неутрална фигура за премиер, за да има стабилност", заяви Борисов.

Според него експертен кабинет би могъл да преведе страната през зимата.

"Ако мислят за хората, да седнем и да намерим формула. Петков говори за "антикорупционно правителството на малцинството", но думата антикорупционно с лицата на Кирил Петков и Асен Василев е несериозно. Те нарушиха основните принципи на правовата държава", коментира бившият премиер.

Борисов подчерта, че необходимо условие е да се преодолее политическия инат. Според него предварително трябва да се разпише ясна програма за работа. 

"Вариантът, ако не се инатят, е да се подпише един морален документ, че ако някой се изметне, всички ще го посочат с пръст. Но ето - искат бюджет - разписваме го и го правим. Президентът Радев проявява разбиране. Какво пречи да се направи това? Дори Асен Василев каза, че иска да се обсъжда със спокоен тон, но нека предварително да сложат по един подпис какво ще говорим - имаме законите по ПВУ, незабавно кадрово усилване на външната граница", призова лидерът на ГЕРБ.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще проведе заседание, на което ще стане ясно окончателно кой ще бъде номиниран за премиер.

Кирил Петков беше категоричен, че няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ.

"Продължаваме промяната" винаги се е движила от своите принципи. Първият е да си спазваме обещаният няма как да искаме да изтръгнем стария модел на корупция и да подкрепим правителство, контролиране от Борисов. Очаквам представление от Борисов следващата седмица, ще има монолози, трибунки. Очаквайте едно вълнуващо представление с една цел - да отклони вниманието от невъзможността на ГЕРБ да направи правителство", прогнозира Петков.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.