Радев: Бъдещето на Косово е в ЕС, въоръжените ни сили ще си сътрудничат

"В най-тежките и тъмните времена на нашата история, България винаги е била до нас", каза Османи-Садриу

30.11.2022 | 16:24 Редактор: Искра Ангелова

Бъдещето на Република Косово е в Европейския съюз. България подкрепя усилията на държавното ръководство и обществеността в страната за пълноценната европейска интеграция и за продължаване на реформите, за укрепване на институциите, за съдебна реформа, борба с престъпността и с корупцията като ключови за бъдещо членство в ЕС.

Това заяви президентът Румен Радев на съвместната пресконференция с косовската си колега Вьоса Османи-Садриу, която е на официално посещение у нас.

Българският държавен глава посрещна на пл. "Св. Ал. Невски" президента на Косово с официална церемония. Двамата президенти проведоха среща на "четири очи", след което се състояха пленарните разговори между официалните делегации на България и Косово.  

"Европейската интеграция на Република Косово е фактор за утвърждаване на стабилността, сигурността и мира на Западните Балкани и ще даде позитивен знак за целия регион", каза Румен Радев по време на пленарните разговори с Вьоса Османи-Садриу.

Държавният глава посочи, че страната ни ще продължи да оказва техническа и политическа подкрепа в европейския път на Косово. "България винаги е била сред най-силните поддръжници и основен двигател на европейската перспектива на Западните Балкани. В тази насока ние започнахме да оказваме подкрепа на Косово още през 2008 г., когато България беше една от първите държави, признали независимостта на страната", заяви Румен Радев.

Българският държавен глава подчерта, че страната ни ще продължи да работи активно за задълбочаване на ангажираността на ЕС към Западните Балкани, в това число за преодоляване на енергийната криза и за стимулиране на обществено-икономическото развитие в региона.

"Очакваме страните от региона да докажат в непрекъснат процес своята ангажираност с ценностите на ЕС, които се градят на основата на принципите за включване, за добросъседство и за равни условия", допълни президентът.

Той приветства усилията на държавното ръководство на Република Косово в диалога с Република Сърбия.

"Вярваме, че с посредничеството на ЕС и усилията на двете страни ще се намери всеобхватно, правнообвързващо споразумение, което да гарантира стабилност на нашия регион и да неутрализира периодичната ескалация на напрежение между двете страни", заяви Румен Радев и допълни, че споразумението от 23 ноември т. г. е позитивна стъпка в тази насока.

Президентът изрази очакване на предстоящото заседание на Съвета на ЕС Косово да получи подкрепа за визова либерализация.

"България подкрепя и усилията на Косово за членство в Съвета на Европа, защото това е сигурен начин за задълбочаване на интеграцията на Косово в европейските структури, както и за укрепване на демократичните процеси, на върховенството на правото и на защита на човешките права", посочи българският държавен глава.