На косъм от смъртта - шофьорът на взривилата се цистерна в Русе се спаси по чудо

Екоинспекцията не е отчела превишение на нормите

24.11.2022 | 17:47 Редактор: Елеонора Танева

Цистерната, която се взриви и уби 50-годишен работник, е зареждала смазочни масла, когато е започнала да пуши. Малко след това е избухнал пожар и е последвал взрив. Жертвата е работникът, който я е пълнил.

"Хората от предприятието са реагирали мигновено, разпънали са маркучи, а след това е дошъл и пожарният екип, който е овладял ситуацията", съобщи кметът на Русе - Пенчо Милков.

Пожарникарите са действали максимално бързо.

"Четири екипа бяха на място, в рамките на 2 минути сме реализирали линиите", каза началник Първа пожарна гл. инспектор Веселин Марков.

Шофьорът на цистерната се е спасил по чудо. Работниците от завода са евакуирани незабавно, а полицията е отцепила периметъра на инцидента.

"Няколко минути след взрива бяха насочени екипи на областната дирекция, районът е обезопасен и обезпечен по отношение на това да няма допълнителни щети", уточни директорът на ОД МВР-Русе ст. комисар Явор Димитров

Екоинспекцията не е отчела превишение на нормите.

"Няма разлив на масла, така че нямаме опасност от замърсяване. И за производството няма никаква опасност, което е наблизко и което все пак е с определен риск", поясни директорът на РИОСВ - Русе, инж. Цонка Христова.

От прокуратурата са образували досъдебно производство за трудова злополука със смъртен случай.

"Разследването се води, че е настъпила смъртта в резултат на някаква небрежност, на немарливо изпълнение на служебните задължение и изобщо неспазване на правилата за безопасност", посочи окръжният прокурор на Русе - Георги Георгиев.

Разследването на инцидента продължава.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.