Петков: ГЕРБ са импотентни, Радев да побърза с мандатите, за да излезем от безвремието

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" с готовност за правителство на малцинството

23.11.2022 | 20:23 Редактор: Вяра Димова

Още преди връчването на първия мандат "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са готови за вариант за втората папка. Двете партии са готови на правителство на малцинството, с конкретни приоритети. Основната разделителна линия остава хартиената бюлетина.

Гаранции за приемането на законодателни промени, а не преговори с партиите, ще предопределят дали е възможен кабинет на малцинството с мандат на “Продължаваме промяната”. 

Приоритетите на двете формации  са оттеглянето на хартиената бюлетина, внасяне на бюджет за догодина с 3% дефицит, антикорупционно законодателство, приемането на законите по ПВУ и Стратегическия план за земеделие. Една от най-амбициозните задачи на двете парламентарни групи е промяната в Конституцията, за да се ограничат правомощията на главния прокурор. Според тях консултациите при президента не дават резултат. 

"ГЕРБ са импотентни, трябва да се забърза с мандатите, за да излезе от това безвремие", каза Кирил Петков от "Продължаваме промяната".

От ГЕРБ-СДС откриха допирни точки по повечето предложения на “Продължаваме промяната”, но подчертаха, че са направили предложения по тези теми много преди партията на Петков и Василев. Големи остават различията между двете парламентарни групи  по Изборния кодекс и бюджета. 

Основната разделителна линия между партиите остава хартиената бюлетина.

На председателски съвет депутатите отхвърлиха предложенията на ГЕРБ за отпадане на район "Чужбина", намаляване от 100 на 40 на заявленията за откриване на секция в чужбина, както и категоричното отпадане на машинното преброяване. Вотът на хартия и с машина обаче остава, въпреки възраженията на "Продължаваме промяната" и "Демократична България"  и идеята им за създаване на временна комисия по темата. 

Подобно е и мнението на “Възраждане”, макар те да не са съгласни с връщането на смесения вот.   

От БСП, които са вносители на предложенията за връщане на хартиената бюлетина, отказаха коментар по темата. До този момент обаче те са оставали категорични, че няма да се откажат от смесеното гласуване.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)