Тристранката отхвърли еднократните помощи за семейства с второ и трето дете

Синдикати и работодатели се скараха за размера на минималната работна заплата

22.11.2022 | 17:49 Редактор: Петя Кръстева

Националният съвет за тристранно сътрудничество отхвърли законопроекта, внесен от БСП, с който се предвиждаше еднократната помощ за всяко второ и трето дете да е 10 минимални работни заплати за родители, които са били осигурени минимум две години преди раждането. Предложението на левицата минималната работна заплата да е 50 процента от средната за предходните 12 месеца пък срещна подкрепа само от синдикатите. Против бяха държавата и бизнесът.

"Работодателските организации не възприемат такъв подход - чрез законодателни промени да се налагат промени в Кодекса на труда и най-вече да се определи механизъм по законопроект. КНСБ и КТ "Подкрепа" подкрепяме законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда с оглед определяна на минималната работна заплата - 50% от средното работно възнаграждения за последните 12 месеца", коментира секретарят на КНСБ Величка Михова. 

По думите ѝ периодът, от който следва да бъде взета средната работна заплата, е първите 6 месеца на текущата година, за която се определя. 

Снимка: БГНЕС